Şeful FMI rămâne în arest (LIVE UPDATES)
Judecătorii au respins cererea avocaţilor şefului Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, de eliberare pe cauţiune, anunţă AFP şi Reuters. Dominique Strauss-Kahn va sta în arest până pe 20 mai.
Articol de Sorin Solomon, 16 Mai 2011, 10:29
Ora 19.44. Judecătorii au respins cererea avocaţilor şefului Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, de eliberare pe cauţiune, precizează AFP şi Reuters.
Următoarea înfăţişare a lui Dominique Strauss-Kahn urmează să aibă loc la 20 mai, dată până la care acesta va rămâne în arest.
Judecătorul Melissa Jackson a invocvat riscul ca şeful Fondului Monetar Internaţional să fugă.
Procurorii americani au solicitat în instanţă menţinerea în detenţie a directorului FMI şi respingerea posibilităţii eliberării pe cauţiune, în timp ce avocaţii apărării doreau eliberarea contra unei cauţiuni de un milion de dolari.
În paralel, Fondul Monetar Internaţional a comunicat că Strauss-Kahn a plătit sâmbătă cazarea la Hotelul Sofitel din New York, mai precis 525 de dolari.
"Din ceea ce ştiu, tariful camerei a fost de 525 de dolari şi a fost o călătorie privată a directorului general", a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, William Murray.
Ora 18.46 Unul dintre avocaţii şefului FMI, Benjamin Bratman, spune că Dominique Strauss-Kahn intenţionează să se apere şi neagă că ar fi făcut ceva rău, ne-a precizat corespondentul Radio România, Doina Saiciuc.
Camerista care a depus plângere împotriva lui Strauss-Kahn este o femeie de 32 de ani, imigrantă din Africa.
Strauss-Kahn a petrecut mai mult de 24 de ore într-o închisoare din Harlem.
El a angajat unii dintre cei mai proeminenţi avocaţi din Washington şi New York.
William Taylor îl cunoaşte foarte bine pe Strauss-Kahn şi l-a mai apărat în 2008, când el a fost acuzat de o subordonată de-a sa că ar fi fost hărţuită sexual.
Celălalt avocat este Benjamin Bratman, care este unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi ai baroului new-yorkez.
El a apărat cazuri din lumea celebrităţilor, pe care le-a câştigat.
Ora 14.00. Partidul Socialist din Franţa a anunţat luni că menţine calendarul alegerilor primare care au ca scop desemnarea candidatului său pentru scrutinul prezidenţial din 2012, în ciuda acuzaţiei de tentativă de viol adusă împotriva lui Dominique Strauss-Kahn în SUA, relatează AFP.
"Fac apel la socialişti să nu-şi piardă cumpătul pentru 2012. Alegerile primare vor avea loc la data prevăzută", a declarat presei vicepreşedintele principalului partid de opoziţie, Harlem Desir.
Calendarul alegerilor primare prevede o depunere a candidaturilor între 28 iunie şi 13 iulie şi o desemnare a candidatului între 9 şi 16 octombrie în cadrul unui scrutin în rândul simpatizanţilor stângii.
Cazul Strauss-Kahn "este o afacere privată, nu una politică şi atrag atenţia dreptei asupra oricărei încercări de a exploata această afacere privată", a adăugat Harlem Desir.
Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI, era considerat favorit în sondaje pentru câştigarea alegerilor primare ale Partidului Socialist, dar şi celor prezidenţiale din 2012, deşi nu îşi anunţase candidatura.
Ora 13. 00. Arestarea şefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, nu trebuie să ducă la crearea unui vid de putere în timpul eforturilor de a ţine sub control criza datoriilor din Europa, a declarat luni Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.
Întrebat la o conferinţă de presă despre potenţialul impact al arestării lui Strauss-Kahn asupra discuţiilor privind gestionarea crizei datoriilor din Europa, oficialul BCE a afirmat: "Ar fi cinic să apreciem că nu contează dacă cineva din conducere este sau nu acolo".
"Strauss-Kahn a jucat un rol important în reorganizarea FMI. Cred că deja s-au făcut pregătiri pentru reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de Finanţe din zona euro, dar cu certitudine ar fi regretabil dacă va apărea un anume tip de vid de putere", a explicat Nowotny.
Acesta a adăugat: "Este în interesul tuturor să spere că va exista foarte rapid o soluţie clară şi că FMI rămâne pe deplin capabil să acţioneze".
Dominique Strauss-Khan urma să se întâlnească cu cancelarul german Angela Merkel şi să participe luni, la Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro, pentru a discuta situaţia din zona euro şi problemele cu care se confruntă Portugalia şi Grecia.
Nowotny a declarat că FMI va continua să joace un rol pozitiv în Europa, indiferent de evoluţia cazului Strauss-Kahn.
Ora 12.30. Fondul Monetar Internaţional va continua "să-şi joace rolul" în rezolvarea crizei din zona euro, chiar dacă Dominique Strauss-Kahn este arestat în SUA, a declarat luni purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, relatează Reuters.
"Fondul Monetar Internaţional este capabil să joace rolul său în rezolvarea problemelor financiare ale lumii şi în special problemele din zona euro" a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel.
Steffen Seibert a declarat că nu este încă momentul pentru a discuta succesorul lui Dominique Strauss-Kahn la şefia FMI, iar Europa nu are un drept automat la această funcţie, deşi s-ar putea găsi un bun candidat european.
Ora 12.00. Ministrul francez al afacerilor externe, Alain Juppe, a apreciat, că arestarea în SUA a lui Dominique Strauss-Kahn este, "cu foarte mare siguranţă, un eveniment cu importante consecinţe", în special pentru imaginea internaţională a Franţei, relatează AFP.
"Pentru Dominique Strauss-Kahn însuşi şi familia sa, dar şi pentru Partidul Socialist şi, de asemenea, pentru imaginea Franţei la Fondul Monetar Internaţional ", al cărui director general este, a adăugat şeful diplomaţiei franceze.
Ministrul a apreciat că, în aşteptarea evoluţiei anchetei, reuniunile "G8 şi G20 vor fi organizate, iar Fondul Monetar Internaţional va numi un înlocuitor".
Franţa organizează, la 26 şi 27 mai, un summit G8, la Deauville şi un summit G20, în noiembrie, la Cannes.
"Este dramatic, este adevărat", a declarat Juppe, despre imagini în care Dominique Strauss-Kahn apare cu cătuşe la mâini, la ieşirea dintr-un comisariat de poliţie din New York.
Ora 11.30. Euro s-a depreciat luni faţă de dolar, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni, deoarece traderii au reacţionat la anunţul potrivit căruia Dominique Strauss-Khan a fost arestat şi acuzat de agresiune sexuală şi tentativă de viol, la New York, transmite AP.
Totuşi, presiunile pentru vânzare nu au durat mult iar euro s-a tranzacţionat în creştere cu 0,5%, la 1,4144 dolari, luni dimineaţă la Londra.
Anterior, în cursul orelor de tranzacţionare din Asia, euro scăzuse la 1,4046 dolari, cel mai scăzut nivel din 29 martie.
Analiştii susţin că arestarea lui Strauss-Kahn nu va afecta împrumutul FMI acordat Portugaliei sau un posibil nou ajutor acordat Greciei.
Ora 11.00. De la neîncredere la consternare, presa franceză se afla luni sub şocul arestării directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, pentru agresiune sexuală şi tentativă de viol, şi se întreba despre consecinţelor scandalului asupra Partidului Socialist şi alegerilor prezidenţiale din 2012.
Jurnalista Anne Sinclair, soţia directorului FMI Dominique Strauss-Kahn, arestat şi inculpat la New York pentru agresiune sexuală, a declarat că nu crede "nici o secundă acuzaţiile" aduse împotriva soţului ei şi nu se îndoieşte de nevinovăţia lui, relatează BBC.
"Nu cred nici măcar o secundă acuzaţiile aduse soţului meu. Nu mă îndoiesc că nevinovăţia lui va fi dovedită", afirmă Sinclair, într-un comunicat, făcând apel la "decenţă şi reţinere".
Ora 10.00 Miniştrii finanţelor din zona euro vor aproba, în întâlnirea de luni, pachetul de finanţare externă de la FMI şi UE pentru Portugalia, inclusiv condiţiile impuse de Finlanda, însă discuţiile sunt puse într-un con de umbră de acuzaţiile de tentativă de viol aduse şefului FMI, transmite Reuters.
La New York, directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a fost de acord să se supună unor teste medicale şi ştiinţifice şi intenţionează să se apere "cu putere" faţă de acuzaţiile de cazul agresiunii sexuale pentru care este cercetat, scrie The Guardian.
Dominique Strauss-Kahn a părăsit, cu cătuşe la mâini, comisariatul din New York unde fusese transferat după arestare, după ce audierea sa a fost amânată pentru luni, pentru a permite poliţiei să caute probe suplimentare, relatază AFP.
Directorul FMI a părăsit clădirea comisariatului din Harlem unde s-a aflat timp de circa 30 de ore după ce a fost reţinut.
El a fost urcat pe locul din spate al unei maşini de poliţie, flancat de doi poliţişti, plecând într-o direcţie neprecizată.
Dominique Strauss Kahn urmează să fie audiat luni de judecătorii unei curţi federale din Manhattan, New York.
Audierea, care ar fi trebuit să aibă loc duminică, a fost amânată pentru luni.
Dominique Strrauss Kahn nu se bucură de imunitate diplomatică în cazul agresiunii sexuale pentru care este cercetat, spune poliţia din New York.
Dominique Strauss Kahn, unul din cei mai influenţi lideri financiari ai lumii, va pleda nevinovat potrivit avocatului său Benjamin Brafman într-o curte federală din Manhattan, unde este pus sub acuzare pentru agresiune sexuală şi reţinere cu forţa a unei cameriste în apartamentul său de lux din hotelul unde locuieşte în apropierea Times Square.
Purtătoarea de cuvânt a FMI, Caroline Atkinson, a arătat într-o declaraţie că organizaţia mondială rămâne “total funcţională şi operaţională”, transmite corespondenta România Actualităţi, Doina Saiciuc.
La câteva ore de la arestarea lui Dominique Strauss Kahn, sâmbătă după-amiază, FMI l-a numit ca director în exerciţiu pe adjunctul liderului organizaţiei financiare internaţionale, John Lipsky.
Domnul Lipsky este fost director în Departamentul american al Trezoreriei şi fost bancher la JP Morgan.
Dominique Strauss Kahn "nu se bucură de imunitate diplomatică"
Purtătorul de cuvânt al poliţiei new yorkeze, Paul Browne a declarat că Strauss Kahn nu se bucură de imunitate diplomatică în acest caz.
Dominique Strauss Kahn a preluat conducerea FMI în noiembrie 2007 şi a fost considerat cel mai puternic potenţial candidat la alegerile prezidenţiale de anul viitor în faţa lui Nicolas Sarkozy.
Un purtător de cuvânt al FMI, William Murray a declarat că, din câte ştie, Dominique Strauss Kahn nu se afla la New York cu probleme ale Fondului.
Domnul Strauss Kahn este cunoscut ca un economist foarte bun şi a avut, între altele, un rol important în aprobarea recentelor împrumuturi pentru prevenirea imploziei economiei Greciei.
Căderea spectaculoasă a lui Strauss Kahn, de la şefia FMI şi candidatura pentru alegerile prezidenţiale din Franţa de anul viitor, la o închisoare din Harlem este o combinaţie de poveste sordidă şi tragedie shakespeareană.