Şefii de stat şi de guvern europeni- discuţii la Bruxelles
La Bruxelles nu vor fi luate decizii, dar discuţiile arată că există viziuni diferite între Germania şi Franţa despre cum ar trebui să fie ales viitorul şef al Comisiei Europene
Articol de Amalia Bojescu, 29 Mai 2019, 04:49
Discuţiile sunt în plină desfăşurare, iar negocierile nu se anunţă uşoare, în contextul diferenţelor de opinie în rândul liderilor europeni. Ei trebuie să ajungă la un compromis în privinţa viitorului preşedinte al Comisiei Europene, ţinând cont de rezultatul alegerilor europarlamentare.
Discuţiile vizează procedura de alegere a candidatului cap de listă, aşa numitul spitzenkandidat, o procedură susţinută de Parlamentul European în urma mandatului clar dat de majoritatea grupurilor politice. Este vorba despre popular-europeni, socialişti şi verzi, care şi-au desemnat proprii candidaţi.
PPE a revendicat funcţia pentru Manfred Weber în baza rezultatelor alegerilor provizorii, dar şi socialiştii au anunţat că se vor lupta pentru candidatul lor, Frans Timmermans.
Cert este că nici o familie politică nu are majoritatea necesară de 376 de voturi, fiind nevoie de cel puţin trei grupuri politice.
Un cuvânt de spus îl au şi cei de la ALDE, al treilea grup ca pondere în legislativ, dar care nu este de acord cu procedura desemnării automate a candidatului cap de listă ce câştigă alegerile pentru funcţia de preşedinte al Comisiei.
Cel mai vehement opozant este preşedintele francez, Emmanuel Macron, care spunea că pentru a construi proiectul politic european pentru următorii cinci ani în fruntea Uniunii Europene trebuie lideri cu experienţă şi de calitate.
În urma discuţiilor nu se vor lua decizii, dar liderii europeni trebuie să vină cu o propunere până la summitul european de vară.