Şefii de stat, "preocupaţi de activităţile serviciilor secrete"
UE consideră că parteneriatul cu SUA trebuie să fie bazat pe respect reciproc şi încredere, a precizat preşedintele Consiliului European, în prima zi a summitului de la Bruxelles.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 25 Octombrie 2013, 07:42
Franţa şi Germania au elaborat o iniţiativă comună de a începe discuţii cu Statele Unite pentru încheierea unui acord privind activităţile serviciilor secrete, a anunţat preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, la sfârşitul primei zile a summitului de toamnă de la Bruxelles.
Uniunea Europeană consideră că parteneriatul cu SUA trebuie să fie bazat pe respect reciproc şi încredere, a precizat preşedintele Consiliului European, chiar la începutul conferinţei de presă care a marcat încheierea primei zile de discuţii.
El a spus că şefii de stat şi de guvern s-au arătat extrem de preocupaţi de problemele apărute în ultimele zile în privinţa activităţilor unor servicii secrete, aluzie evidentă la dezvăluirile privind spionajul american în Europa.
"Şefii de stat şi de guvern au subliniat că serviciile secrete sunt vitale în lupta împotriva terorismului, lucru valabil între ţările europene, dar şi în relaţia cu Statele Unite.
"O lipsă de încredere poate afecta însă serios cooperarea în acest domeniu", a declarat Herman van Rompuy.
Şefii de stat şi de guvern au luat notă de intenţia comună a Franţei şi Germaniei, de a începe discuţii bilaterale cu SUA, cu scopul de a ajunge până la sfârşitul anului, la o înţelegere privind activităţile din acest domeniu.
Ei au luat notă şi de faptul că oricare dintre ţările UE care vrea să se alăture iniţiativei este binevenită.
Agenda iniţială a zilei era dominată de teme economice, între care agenda digitală
Şefii de stat şi de guvern au elaborat o declaraţie comună în care se arată hotărâţi ca piaţa unică de telecomunicaţii să înceapă să funcţioneze din anul 2015.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barrosso, a salutat angajamentul liderilor europeni.
"Discuţiile au arătat că suntem cu toţii de acord şi înţelegem că este nevoie de o acţiune urgentă. Europa a fost un lider mondial în acest sector şi, să fim sinceri, a pierdut mult teren şi asta, pur şi simplu pentru că nu folosim în întregime oportunităţile oferite de economia digitală.
"Cel mai mult avem nevoie acum de investiţii în acest domeniu, pentru că e o legătură clară între volumul lor şi competitivitatea economiilor noastre", a declarat Jose Manuel Barrosso.
În declaraţii este menţionată şi importanţa investiţiilor în cercetare, inovare şi formare profesională în domeniul IT, unde ar putea fi ocupate peste 900.000 de locuri de muncă până în anul 2015.
Discuţiile pe teme economice vor continua şi astăzi, când va fi abordată şi problema migraţiei şi va fi pregătit summitul Parteneriatului Estic, de la Vilnius, de luna viitoare.