Sediul "Fraţilor Musulmani", ocupat de protestatari
Reprezentanţii Fraţilor Musulmani iau în considerare posibilitatea de a acţiona pentru a se apăra, potrivit purtătorului de cuvânt al formaţiunii politice egiptene.
01 Iulie 2013, 16:49
Atacul de luni asupra sediului Fraţilor Musulmani "a depăşit linia roşie a violenţelor", au afirmat reprezentanţii formaţiunii politice, citaţi de agenţia Reuters.
Potrivit purtătorului de cuvânt, gruparea ia în considerare posibilitatea de a acţiona pentru a se apăra.
"Egiptenii nu vor tolera atacurile asupra instituţiilor sale", a declarat acesta, într-o intervenţie telefonică pentru Reuters.
"Este foarte periculos ca o entitate dintr-o societate să se folosească de violenţă pentru a genera o schimbare, deoarece îi poate instiga şi pe alţii să facă la fel. Fraţii Musulmani este o organizaţie disciplinată", a spus purtătorul de cuvânt, criticând incapacitatea forţelor de securitate de a proteja sediul organizaţiei în timpul atacului de duminică.
Luni, sediul Fraţilor Musulmani a fost ocupat de protestari care au pătruns în clădire şi au devastat-o.
Clădirea fusese evacuată luni, în urma unor violenţe care au avut loc duminică şi care s-au soldat cu moartea a opt persoane.
Imaginile cu sediul devastat "amintesc de protestele din 2011"
Duminică seară, mai mulţi protestatari au aruncat cu pietre şi sticle incendiare în sediul grupării politice.
Forţele de securitate au ripostat.
Imaginile cu zidurile arse ale clădirii de patru etaje, cu geamurile sparte şi cu hoţi care pleacă din clădire cu mobilă se aseamănă cu cele prezentate, în 2011, când sediul securităţii de stat a fost devastat, iar Hosni Mubarak a fost răsturnat de la putere, aminteşte Reuters.
Tot luni, o grupare de opoziţie i-a cerut preşedintelui Mohamed Mursi, să-şi dea demisia până marţi după-amiază, ameninţând în caz contrar cu nesupunerea civică.
Gruparea, care se află la originea protestelor, reunind mişcări ale opoziţiei laice, liberale şi de stânga, vrea totodată alegeri prezidenţiale anticipate.
Grupare spune că are în acest sens o listă de 22 de milioane de semnături.
Zece milioane de egipteni au protestat pe străzile oraşelor
Egiptul este zguduit de cea mai mare manifestaţie din istorie împotriva preşedintelui islamist Mohamed Morsi, la un an de la venirea sa la putere.
Duminică, 10 milioane de oameni au înfruntat temperaturi de până la 38 de grade şi au ieşit pe străzile oraşelor din toată ţara.
Piaţa Tahir din Cairo a fost ocupată şi în timpul nopţii de sute de mii de egipteni.
O sursă militară a declarat pentru Reuters că in timpul protestele şapte persoane au murit si sute au fost ranite.
Organizatorii au făcut apel la manifestanţi să ocupe toate pieţele centrale din oraşe până la îndepărtarea preşedintelui.
Un conducător al opoziţiei a cerut intervenţia armatei dacă şeful statului refuză să plece.
Atenţionare de călătorie în Egipt
Ministerul de Externe atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în Egipt sau se află pe teritoriul acestui stat că demonstraţiile de protest şi violenţele continuă în Cairo, Alexandria, Asiut, Beni Suef, precum şi în guvernoratele din Delta Nilului.
Având în vedere faptul că în Egipt situaţia se menţine tensionată, ministerul de Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările în zonele în care au loc proteste, precum şi implicarea în orice fel de manifestaţii.