Sedii ale autorităţilor locale din Ucraina, ocupate de pro-ruşi
Separatiştii proruşi au ocupat sedii ale autorităţilor regionale în mai multe oraşe. 50 de ostatici au fost eliberaţi din sediul Serviciului de Securitate ucrainean din Luhansk.
09 Aprilie 2014, 14:19
În Ucraina, situaţia din estul ţării rămâne confuză şi tensionată. Separatiştii proruşi continuă să ocupe mai multe sedii ale autorităţilor regionale, în mai multe oraşe.
Aproximativ 50 de ostatici reţinuţi de separatiştii proruşi în sediul Serviciului de Securitate ucrainean de la Luhansk au fost eliberaţi dimineaţă, iar negocierile continuă.
Ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, a declarat că situaţia va fi rezolvată în următoarele 48 de ore fie prin dialog cu cei care doresc acest lucru, fie prin forţă.
El a subliniat că cei care nu acceptă dialogul vor trebui să se aştepte la o ripostă fermă din partea autorităţilor ucrainene.
În plan diplomatic, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a anunţat că va participa săptămâna viitoare la o reuniune a ministrilor de externe din Ucraina, Statele Unite şi Rusia, prima de acest fel de la declanşarea crizei dintre Rusia şi Occident, după anexarea Crimeii.
Tot astăzi, Germania a acuzat Rusia că nu contribuie la detensionarea situaţiei, în timp ce Rusia a dat asigurări că trupele sale de la graniţa cu Ucraina nu reprezintă o ameninţare, aşa cum au acuzat Kievul şi Statele Unite.
Comentând tulburările din estul şi sudul Ucrainei, preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, a declarat că împărtăşeşte ceea ce a numit indignarea legitimă a populaţiei faţă de acapararea ilegală a puterii de către actualele autorităţi de la Kiev, politica distructivă a acestora şi încercările de a înăbuşi protestele de masă prin forţă.
Prezenţa militară rusă la graniţa cu Ucraina, "nemodificată"
Escaladarea crizei extrem de grave din Ucraina - a apreciat Serghei Narîşkin - va putea fi oprită cu atât mai repede cu cât mai rapid vor înţelege actualele autorităţi ucrainene necesitatea unei reforme constituţionale profunde care să instituie principiile federalismului, să asigure drepturi egale pentru toţi cetăţenii şi să garanteze statutul limbii ruse.
Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe a respins astăzi din nou, ca nefondate, acuzaţiile privind creşterea prezenţei militare ruseşti la graniţa cu Ucraina.
Rusia - se arată în comentariul ministerului - a refuzat să participe luni la o reuniune OSCE organizată la Viena la cererea SUA şi Ucrainei pe acestă temă, deoarece a considerat convocarea ei nejustificată.
Nu există activităţi militare sau neplanificate în zona respectivă - subliniază Ministerul rus de Externe.
La rândul său, Rusia a cerut NATO explicaţii în legătură cu declaraţiile Alianţei privind creşterea prezenţei sale militare în Europa de Est şi regiunile Mării Baltice şi Mării Negre, sub pretextul evenimentelor din Ucraina.
De asemenea, Ministerul rus de Externe a chemat SUA şi celelalte ţări OSCE să înceteze folosirea tribunei organizaţiei pentru tensionarea situaţiei din Ucraina.