Securitatea reţelelor informatice, tot mai importantă
La Beijing are loc o conferinţă internaţională pe tema securităţii reţelelor informatice. Are ca scop cunoaşterea reciprocă a specialiştilor şi schimbul de experienţă precum şi implicarea hackerilor în conflicte.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 04 August 2010, 15:25
Atacurile informatice şi efectele lor - o problemă tot mai des întâlnită în ultimii ani, odată cu extinderea masivă a internetului - sunt analizate începând de miercuri la Beijing, unde are loc o conferinţă internaţională pe tema securităţii reţelelor informatice.
Principalul scop al conferinţei, au declarat participanţii, este cunoaşterea reciprocă a specialiştilor şi schimbul de experienţă, fără a ocoli tema controversată a implicării hackerilor în conflicte cu implicaţii mai largi decât cele informatice.
Conferinţa atrage atenţia şi prin faptul că are loc în China, o ţară cu un număr foarte mare de utilizatori de internet.
Numărul persoanelor care utilizează internetul în China este de aproape 450 de milioane.
La conferinţa internaţională de două zile de la Beijing participă peste 300 de invitaţi.
"Hackeri buni" şi "hackeri răi"
Printre invitaţii la conferinţă sunt şi specialişti care lucrează în domeniul securităţii reţelelor informatice, dar şi hackeri care se ocupă de depistarea breşelor de securitate.
Aşa-numiţii hackeri se împart în două categorii: pălăriile albe, care ocolesc securitatea sistemelor informatice şi atenţionează proprietarul asupra breşelor descoperite, şi pălăriile negre sau crackerii.
Aceştia distrug sau fură informaţiile din sistemele pe care reuşesc să le penetreze.
Securitatea reţelelor informatice a devenit tot mai importantă, odată cu răspândirea rapidă a utilizării calculatoarelor şi a internetului.
Reţelele informatice sunt tot mai prezente în administraţie, evidenţa populaţiei, sistemul bancar, sănătate şi educaţie, transport, infrastructură eneregetică şi siguranţă naţională.
Unul dintre participanţii la conferinţa de le Beijing, americanul Colin Ames, a declarat că hackerii din diverse ţări trebuie să se cunoască şi să-şi înţeleagă diferenţele culturale.
Este o prostie să crezi că toţi hackerii din China sunt rău intenţionaţi şi că lucrează pentru guvernul de la Beijing, a spus Colin Ames.
Recentele divergenţe dintre compania Google şi autorităţile chineze au avut ca punct de pornire un presupus atac informatic masiv asupra companiei americane.
Oficialii Google au declarat că atacul din China a vizat printre altele obţinerea unor date confidenţiale ale unor activişti chinezi în domeniul drepturilor omului sau în problema independenţei Tibetului.
Activiştii pro Tibet au avut în 2008 mai multe tentative de a stinge flacăra olimpică pe traseul acesteia spre Beijing, pentru a atrage atenţia supra cauzei lor.