Securitatea energetică a Republicii Moldova
Republica Moldova își va asigura securitatea energetică procurându-și energia din cel puțin două surse.
Articol de Mariana Vasilache, Radio Chişinău, 04 Februarie 2022, 20:18
Republica Moldova își va asigura securitatea energetică procurându-și energia din cel puțin două surse, potrivit unor noi modificări legislative.
Pe de altă parte, din punct de vedere tehnic, deocamdată, Republica Moldova nu poate procura energie electrică din vest.
Republica Moldova va procura energie electrică din cel puțin două surse, aceste norme urmând să fie aplicate în scurt timp, având în vedere că până la 1 aprilie urmează să fie semnat un nou contract de livrare a energiei electrice.
Ministerul Infrastructurii susține că noile reglementări vin să asigure mai bine securitatea energetică, în condițiile în care, în toamna anului trecut, când Rusia a micșorat cantitățile de gaze livrate Republicii Moldova, am fost nevoiți să împrumutăm curent electric din Ucraina, deoarece Centrala de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, nu a fost capabilă să producă suficientă energie.
Sunt prevederi care vin să sporească gradul de securitate energetică și în același timp, să reducă dependența de Centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, a comentat pentru Radio Chișinău expertul în energetică Ion Munteanu.
El amintește că în acest fel, Chișinăul a finanțat de facto regimul separatist și a majorat datoria regiunii față de Gazprom.
Ion Munteanu: /.../ în primul rând să garanteze că nu depindem în totalitate de energia /.../ de la o singură sursă. Doi: lucrul acesta este necesar şi din punct de vedere al funcționării, în primul rând, a problemei legate de acumularea datoriei la gaze naturale, pe care le acumulează, de fapt, centrala termoelectrică Cuciurgan, altfel spus, o formă de finanțare indirectă a regimului separatist de la Tiraspol.
Reporter: Deocamdată, însă, din punct de vedere tehnic, Republica Moldova nu poate procura energie electrică din vest. În această lună, Republica Moldova și Ucraina testează un regim izolat de operare energetică, separat de Rusia și Belarus, în scopul integrării la sistemul european ENTSO-E.
(RS)