Securitatea energetică a R. Moldova, discutată la Bruxelles
Premierul R. Moldova, Vlad Filat, are programate întrevederi la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 10 Februarie 2011, 08:28
Premierul moldovean Vlad Filat se află joi la Bruxelles, într-o primă vizită după învestire, unde are întrevederi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule şi comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.
De asemenea, premierul de la Chişinău se va întâlni şi cu liderii celor mai importante grupuri din Parlamentul European.
Principalul subiect de pe agenda discuţiilor este planul de liberalizare a regimului de vize dintre Republica Moldova şi UE, care a fost transmis autorităţilor de la Chişinău, la sfârşitul lunii ianuarie.
Se va discuta de asemenea, despre liberalizarea transportului aerian, despre începerea negocierilor pentru semnarea acordului de liber schimb, dar şi despre asistenţa macrofinanciară destinată Republicii Moldova în 2012.
Un subiect important pe agendă este şi chestiunea securităţii energetice a Republicii Moldova, dependentă în prezent, într-o proporţie de aproape sută la sută, de Federaţia Rusă.
"Dincolo de racordarea reţelelor de distribuire a gazelor naturale la reţeaua românească, ceea ce înseamnă europeană, avem de interconectat şi sistemul energetic. Cât de straniu ar părea, dar noi deţinem preşedinţia acestei organizaţii europene energetice, dar nu avem contact eficient cu acest sistem", a spus Vlad Filat.
Uniunea Europeană a acordat deja un credit nerambursabil de 12 milioane euro pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, care va interconecta sistemul de gaze românesc cu cel din Republica Moldova.
Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, a declarat că anul 2011 este unul crucial pentru securitatea energetică a R.Moldova, iar preluarea preşedinţiei Comunităţii Energetice în acest an, reprezintă pentru Chişinău o şansă de a se apropia şi mai mult de piaţa energetică europeană.