Sectorul construcțiilor își continuă declinul în UE
Sectorul construcțiilor își continuă declinul în Uniunea Europeană. Este al doilea an de scădere a suprafețelor construite, iar cauza ar fi efectele pandemiei din 2020. În România, statisticile arată că regresul este mai mic decât în majoritatea țărilor membre ale Uniunii, după cum transmite de la Bruxelles corespondentul RRA Bogdan Isopescu.
Articol de Bogdan Isopescu, 05 Iunie 2023, 16:36
Statisticile iau în considerare atât numărul de autorizații de construcție, cât și suprafețele pentru care s-au cerut aceste autorizații. Astfel, în Uniunea Europeană se vede un regres timp de doi ani la rând.
În 2021 s-a construit cu 15% mai puțin decât în anul anterior, iar în 2022 cu 5% mai puțin. În termeni nominali ca suprafață construită, anul trecut a înregistrat un regres de 18 milioane de metri pătraţi față de 2021.
Însă, dacă luăm în calcul numărul de locuințe, indiferent de mărimea lor, vedem că numărul autorizațiilor are o scădere de 4%, ceea ce înseamnă că noile imobile au fost ceva mai mici decât în anii anteriori.
Această micșorare este și mai vizibilă în 2021, când, în ciuda faptului că numărul autorizațiilor a crescut cu 16%, suprafața nou construită a scăzut cu 15% față de anul anterior.
Această descreștere de după momentul pandemiei este și mai vizibilă în ambele privințe, când ne raportăm la perioada 2015-2019, când numărul autorizațiilor a crescut constant cu 6% în fiecare an, la fel și suprafața construită aferentă.
Revenind strict la comparația anului 2022 cu cel anterior, numărul autorizațiilor a crescut doar în nouă state comunitare, în timp ce în restul a scăzut.
În Malta s-a înregistrat o creștere de 29%, iar la polul opus a fost Luxemburg, cu o scădere similară. În România, în schimb, situația pare echilibrată față de media europeană, o scădere de doar 1%.