Sectorul agrar din Ucraina trece printr-o perioadă foarte complicată
Lipsa forței de muncă și a motorinei amenință în multe regiuni însămânțările, iar pentru a evita criza alimentară, agricultorii ucraineni se mobilizează.
Articol de Alex Buzică, 28 Martie 2022, 15:17
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 martie, ora 14:05) - Reporterii Actualităţii - Realizator: Mihaela Ştefan - Mergem chiar acum în Ucraina, pentru că agricultura a devenit un front în sine. Lipsa forței de muncă și a motorinei amenință în multe regiuni însămânțările, iar pentru a evita criza alimentară, agricultorii ucraineni se mobilizează chiar și acolo unde pământurile au fost ocupate de Rusia. Cu mai multe informații, vine trimisul nostru special în Ucraina, Alexandru Buzică. Bună ziua, Alex!
Reporter: Bună regăsire tuturor! Ucraina, într-adevăr, este unul dintre cei mai mari producători agricoli la nivel mondial, 10% din exportul de grâu planetar vine de aici. De exemplu, ca să vă faceţi o idee, în Indonezia 30% din grâul consumat acolo vine din Ucraina.
Dar, din cauza războiului, sectorul agrar din Ucraina trece printr-o perioadă foarte complicată determinată și de această stare de conflict, dar şi de instabilitatea din zonă. Sezonul de însămânţare din Ucraina a fost amânat în mai multe regiuni din sudul, estul și centrul țării, iar cei mai mulți dintre bărbații care lucrau pământul fie s-au înscris în rândurile forţelor armate, fie au plecat cu familiile lor din țară.
Potrivit președintelui Consiliului Agrar Național ucrainean, Andrii Dykun, în mai multe regiuni problma tuturor agricultorilor este deficitul de combustibil.
Până la războiul declanşat de Rusia împotriva acestei ţări, la 24 februarie, Ucraina achiziționa motorină din Belarus, de pe al cărui teritoriu, așa cum ști, sunt lansate astăzi atacuri cu rachete asupra orașelor. Recent, Ucraina a decis să încurajeze și revenirea acasă a agricultorilor refugiați, pentru că foarte mulţi s-au speriat și au plecat din țară.
Potrivit deciziei Cabinetului de miniştri de la Kiev, în întreprinderile înregistrate oficial în registrele de activitate agricolă trebuie depuse dosarelor tuturor bărbaţilor la Comisariatele militare, adică să vă explic, toţi cei care au fugit din ţară se pot întoarce în baza unui dosar care le va garanta că nu vor fi înrolați în forțele de apărare teritorială sau în armată.
Totodată, în regiunea Cernăuți, aici unde mă aflu împreună cu colegul meu Ilie Pintea, am observat că pe câmpurile din zonă se lucrează ca înainte de război, poate chiar și mai mult, pentru a umple deficitul aceste despre care vă spuneam, din estul și sudul țării şi, totodată agricultorii, se bucură de această vreme bună și se roagă pentru ploaie pentru că ar ajuta foarte mult industria agricolă.
Realizator: Cu siguranță, este foarte complicat, Alex, să faci și agricultură în astfel de condiții, cu amenințarea lângă tine.
Reporter: Exact. Mai mult, trebuie să spun că, aseară, pe cerul oraşului Cernăuţii s-au auzit motoarele unui avion, iar toată lumea s-a panicat. Nu primisem nicio informaţie seara trecută, dar, aşa cum aţi auzit şi la Radiojurnalul orei 13:00, astăzi am luat legătura cu presa locală de aici, cu administraţia locală şi ne-a spus că este un avion ucrainean care survola cerul. Toată lumea este calmă acum, situaţia este sub control, cel puţin pentru moment.