Secretarul de stat John Kerry merge în Israel pentru a detensiona situaţia
Administraţia Obama se află sub o considerabilă presiune de a calma violenţele care escaladează în Israel şi care sunt un potenţial avertisment privind o a treia Intifadă.
16 Octombrie 2015, 05:37
Washingtonul este din ce în ce mai îngrijorat în legătură cu escaladarea violenţelor în Israel, Cisiordania şi Gaza.
Administraţia Obama se află sub o considerabilă presiune de a calma violenţele care escaladează în Israel şi care sunt un potenţial avertisment privind o a treia Intifadă.
Secretarul de stat John Kerry a anuţat că va vizita în curând regiunea.
John Kerry este profund îngrijorat de evoluţiile din regiune, a spus, în conferinţa sa de presă, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.
"Unul dintre motivele pentru care vrea să meargă chiar acum în regiune este profunda şi continua sa îngrijorare privind violenţele. Cred că secretarul de stat a fost foarte consecvent în timp, încercând să nu arunce în mod prea specific vina, şi a condamnat fără echivoc atacurile teroriste. El a vorbit despre provocările pe care le are fiecare parte din cauza lipsei de progres către realizarea soluţiei a două state. El a subliniat, de asemenea, îngrijorarea noastră în legătură cu faptul că tendinţele actuale de pe teren, inclusiv violenţa, ca şi continua activitate de colonizare periclitează viabilitatea unei soluţii finale a existenţei a două state", a explicat John Kirby.
Analistul Khaled Elgindy de la Institutul Brookings a spus pentru televiziunea Al-Jazeera America că este prea devreme pentru a vorbi despre o a treia Intifadă, pentru că nu se poate observa existenţa unei conduceri politice organizate care să poată coordona diversele elemente palestiniene şi care să poată formula cereri politice.
Într-o videoconferinţă, care a avut loc în joi dimineaţă la Institutul Washington pentru Politicile Orientului Mijlociu, jurnalistul Avi Sakharov, coautorul a două volume despre conflictul arabo-israelian, a descris atmosfera din Ierusalim.
"Este panică pe străzile Israelului. Nu vă îndoiţi de asta. Poate din America se vede aşa. Ok. Sunt doar două, trei atacuri pe zi, iar cel mai rău este că doi sau trei israelieni au fost ucişi. Aici este diferit. Străzile Ierusalimului sunt goale, sunt mai puţini oameni pe străzi şi în Tel Aviv este o panică totală. Oamenii se uită în jur să încerce să vadă, să prevină de unde va veni viitorul atac. Vorbesc despre familia mea, care nu iese din casă în Ierusalim. Vorbesc despre fetiţa mea de nouă ani, care întreabă mereu dacă va fi înjunghiată", a spus Avi Sakharov.
La Capitoliu, membrii Congresului au cerut administraţiei un răspuns mai puternic.
"Susţin dreptul fundamental al Israelului de a se autoapăra şi de a-şi apăra poporul în faţa violenţei şi a terorii", spune într-o declaraţie scrisă senatorul democrat de New Jersey, Bob Menendez, primul democrat din Comitetul pentru relaţii externe al Senatului.
Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, şi guvernul său, adaugă senatorul Menendez, au obligaţia să pună capăt acestor atacuri, să înceteze retorica dură care incită şi să negocieze cu bună credinţă, pentru o soluţionare paşnică. Departamentul de Stat insistă, însă, asupra nuanţelor.
"Secretarul de stat înţelege că există o mulţime de nuanţe şi un context bogat în spatele violenţelor recente. Şi, după cum am spus, a fost atent să nu arunce vina în niciuna dintre cele două direcţii. A vorbit despre faptul că înţelege că există privare de drepturi, nemulţumire, frustrare de ambele părţi, ceea ce a condus la această situaţie. Secretarul de stat a spus foarte clar că doreşte ca ambele părţi să acţioneze pozitiv, să deescaladeze tensiunea, să restaureze calmul şi să încerce să avanseze către soluţia a două state", a explicat purtătorul de cuvânt, John Kirby.
În conferinţa de presă de ieri, John Kirby a retractat cele spuse miercurii, când afirma că violenţele din Israel şi Cisiordania ar fi fost cauzate de încălcarea de către Israel a status-qvo-ului Muntelui Templului.