Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns la Bucureşti, pentru reuniunea celor 30 de miniştri de externe din statele NATO
Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns la Bucureşti, pentru prima reuniune a celor 30 de miniştri de externe din statele NATO organizată de România de la aderarea sa la Alianţa Nord-Atlantică. Este şi cea mai apropiată întâlnire de acest fel a NATO de linia frontului din Ucraina.
Articol de Petruţa Obrejan, 29 Noiembrie 2022, 11:00
Realizator: Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns la Bucureşti, pentru prima reuniune a celor 30 de miniştri de externe din statele NATO organizată de România de la aderarea sa la Alianţa Nord-Atlantică. Este şi cea mai apropiată întâlnire de acest fel a NATO de linia frontului din Ucraina. Iar secretarul american de stat urmează să anunţe, astăzi, în Capitala României, un nou ajutor pentru restabilirea puterii energetice în Ucraina după atacurile ruseşti. La această oră, Antony Blinken este împreună cu premierul Nicolae Ciucă la Ateneul Român, unde vizitează expoziţia "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic", ce se axează pe tema "We, the People", faimosul preambul al Constituţiei Statelor Unite. Reporterul RRA Petruţa Obrejan urmăreşte evenimentul. Are detalii în direct în Radiojurnal. Petruța, bună dimineaţa!
Reporter: Bună dimineața! Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit, alături de însărcinatul cu afaceri David Muniz, aici, la Ateneul Român și au fost întâmpinați de premierul Nicolae Ciucă și de directorul Ateneului, Marin Cazacu. Imediat, oficialii au mers în sala de concerte, unde au putut vedea fresca în 1939 și care este alcătuită din cele 25 de scene reprezentative din istoria României, iar mai apoi au asistat la un moment muzical, un fragment din "Rapsodia română" de George Enescu, în interpretarea unui cvartet.
De aici, înalții oficiali s-au deplasat spre expoziția de care și tu aminteai, "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic", care este, practic, un eseu fotografic, ce cuprinde relațiile diplomatice de securitate, cele economice și culturale dintre poporul român și cel american. Sunt, practic, 150 de fotografii cuprinse în această expoziție. Ele vor putea fi văzute nu doar aici, la Ateneu, ci și în perioada următoare, din decembrie anul acesta până în ;una martie a anului viitor și la Sibiu, Cluj-Napoca, Iași și Constanța. De asemenea, premierul Nicolae Ciucă și secretarul de stat american urmează să facă și declarații care vor surprinde desigur alte aspecte ale cooperării româno-americane.