Seceta din Rusia creşte preţul internaţional al grâului
Preţul grâului a atins, vineri, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, după ce premierul rus Vladimir Putin a anunţat măsura de a opri exporturile de cereale şi făină, din cauza celei mai grave secete din ultimii 13 ani.
Articol de Bogdan Mihai, 06 August 2010, 18:20
Preţul grâului a atins, vineri, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, piaţa reacţionând la decizia Rusiei de a interzice de pe 15 august exporturile de cereale, ca urmare a daunelor provocate de secetă, transmite Reuters.
Premierul Vladimir Putin a anunţat joi măsura de a opri exporturile de cereale şi făină, pentru a ţine sub control inflaţia, din cauza celei mai grave secete din ultimii 130 de ani.
Ministerul Agriculturii a fost nevoit să-şi revizuiască prognoza privind recolta la 70-75 de milioane de tone, de la 90 de milioane de tone.
Operatorul feroviar naţional din Rusia va opri transporturile de grâu destinat exportului începând de sâmbătă.
Contractele pentru grâu au atins la bursa din Chicago nivelul de 8,41 dolari pe buşel (unitate de măsură britanică de măsurare a volumului, echivalentă cu 36 de litri), cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
Preţul este aproape dublu comparativ cu începutul lunii iunie.
Creşterea cotaţiei grâului aminteşte de situaţia de la începutul anului 2008, când preţurile au depăşit 13 dolari pe buşel, iar creşterea preţului alimentelor a provocat proteste violente în multe ţări din întreaga lume.
Acţiunile unor producători europeni importanţi de bere s-au depreciat, în condiţiile în care preţul orzului a crescut în tandem cu cel al grâului, astfel încât titlurile Carlsberg au scăzut cu 4%, Heinekencu 3,6%, iar SABMiller cu 1,8%.
Titlurile Nestle, Danone, Unilever şi ale producătorului de pâine Associated British Foods au coborât cu 0,9%-1,6%.
Rusia ar putea revizui decizia
Rusia ar putea revizui decizia de a suspenda exporturile de cereale după încheierea recoltării, a anunţat, vineri, vicepremierul rus Igor Şuvalov la postul de radio Ekho Moskvi, citat de RIA Novosti.
"La scurt timp după încheierea recoltării, după ce calculăm cât şi de ce calitate am obţinut, dar şi ce cantitate de cereale este necesară pentru consum intern, va trebui să ne gândim imediat la posibilitatea exportului", a spus Igor Şuvalov.
Video: Incendiile continuă să afecteze împrejurimile Moscovei.