Se înmulţesc avertismentele Statelor Unite către Coreea de Nord
Întrebat ieri dacă are vreun mesaj pentru liderul nord-coreean Kim Jong Un, preşedintele american Donald Trump a răspuns: "Să se ţină bine!".
Articol de Laurenţiu Văduva, 18 Aprilie 2017, 07:19
Se înmulţesc avertismentele Statelor Unite către Coreea de Nord, pe fondul întăririi, de către statul comunist, al programului militar strategic şi înmulţirii testelor cu rachete.
Întrebat ieri dacă are vreun mesaj pentru liderul nord-coreean Kim Jong Un, preşedintele american Donald Trump a răspuns: "Să se ţină bine!".
Tot ieri, după vizita în zona demilitarizată dintre cele două Corei, vicepreşedintele american Mike Pence a reafirmat că toate opţiunile sunt pe masă.
"Poporul şi armata Coreii de Nord nu trebuie să înţeleagă greşit determinarea Statelor Unite de a sta lângă aliaţii lor" - a spus el.
Această vizită a avut loc la numai o zi după un nou test cu rachetă balistică ratat al Phenianului.
Întrebat ce tip de acţiune a Coreei de Nord ar putea genera un răspuns militar al Americii, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că "domnul Trump îşi ascunde cu grijă jocul şi nu trebuie să ne aşteptăm să anunţe dinainte ce va face într-o situaţie sau alta".
Statele unite au aproape 30.000 de militari desfăşuraţi în Coreea de Sud aliată, se vorbeşte de amplasarea unui nou sistem anti-rachetă, iar un portavion cu de nave lansatoare de rachete şi submarine a primit ordinul să se îndrepte spre Peninsula Coreea.
De partea cealaltă, Coreea de Nord afirmă că, dacă va fi cazul, va fi gata să răspundă oricărui tip de război şi că un nou test nuclear este în pregătire.
Ceremoniile de proporţii de la Phenian dedicate lui Kim Ir Sen au dezvăluit noi modele de rachete, unele intercontinentale.
Rusia speră că Statele Unite nu vor acţiona unilateral, aşa cum au făcut-o recent în Siria, China este îngrijorată şi cere Phenianului să puna capăt activităţilor nucleare şi balistice, iar Statelor Unite să înceteze manevrele cu Coreea de Sud.
De la sfârşitul războiului din Coreea, în 1953, Phenianul susţine că are nevoie de arma nucleară pentru a se proteja de o posibilă invazie americană.
Numai anul trecut, a făcut două teste nucleare. Anul acesta, cel puţin trei rachete au fost trase către Japonia.