Scutul antirachetă, pe lista discuţiilor ruso-americane
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov aflat în vizită în SUA, s-a întâlnit cu preşedintele Obama şi cu secretarul de stat Hillary Clinton, fiind abordat şi subiectul delicat al apărării antirachetă.
14 Iulie 2011, 08:57
Preşedintele Obama l-a asigurat pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov pe care l-a primit miercuri la Casa Albă, că sprijină eforturile Rusiei de a soluţiona politic luptele dintre colonelul Gaddafi şi forţele rebele care încearcă să-l îndepărteze de la putere.
Preşedintele Obama i-a transmis luni un mesaj similar preşedintelui Medvedev, spunând că administraţia ar sprijini convorbiri care ar putea conduce la o tranziţie democratică, dacă Gaddafi părăseşte puterea.
Secretarul de stat Hillary Clinton, care s-a întâlnit anterior cu omologul rus a spus, într-o conferinţă de presă comună, că administraţia americană va studia ideea Rusiei de a aduce Iranul înapoi la masa negocierilor în legătură cu programul său nuclear.
Propunerea Rusiei este aceea a concesiilor limitate acceptate de comunitatea internaţională la fiecare pas pe care Iranul l-ar face pentru a se conforma cererilor de a renunţa la ambiţiile sale nucleare.
În aceeaşi conferinţă de presă, Hillary Clinton a spus că a discutat cu Serghei Lavrov şi despre cooperarea în ceea ce priveşte apărarea antirachetă.
"Cred că avem cu adevărat ocazia să confruntăm provocările comune într-un mod care îi va face pe ruşi, pe europeni şi pe americani să fie mai protejaţi. Noi suntem decişi să lucrăm cu Rusia şi aliaţii noştri din NATO, pentru ca acest lucru să se întămple", a declarat secretarul de stat american.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, nu a făcut nici o referire în conferinţa de presă comună la sistemul de apărare antirachetă.
El a salutat, în schimb, faptul că administraţia americană susţine aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului.
Secretarul de Stat Hillary Clinton a discutat, pe de altă parte cu domnul Lavrov despre democraţia din Rusia.
“ Evident susţinem drepturile societăţii civile din Rusia de adunare şi de liberă exprimare, dreptul ziariştilor ruşi şi bloggerilor de a monitoriza şi informa în legătură cu acţiunile oficiale , dreptul avocaţilor şi judecătorilor de a lucra independent pentru a susţine statul de drept “.