Scut anti - rachetă în Polonia
Statele Unite şi Polonia au semnat un protocol care confirmă acordul autorităților de la Varşovia privind instalarea pe teritoriul polonez a elementelor scutului antirachetă american.
04 Iulie 2010, 11:39
Responsabili ai ministerelor de externe din Polonia şi Statele Unite au semnat la Cracovia un document anexă la înţelegerea privind desfăşurarea pe teritoriul Poloniei a unor componente ale sistemului american anti-rachetă, în prezenţa secretarului american de stat, Hillary Clinton, şi a ministrului polonez de externe, Radoslaw Sikorski.
Hillary Clinton se află la Cracovia pentru a participa la a zecea aniversare a Comunităţii Democraţiilor.
Analiştii spun că anexa respectivă introdusă de Barack Obama ar oferi Rusiei o mai mare încredere în demersul american, la care Moscova se opune, unul din motive fiind implicarea Poloniei în proiectul scutului anti-rachetă american, iniţiat de Administraţia Bush.
Hillary Clinton a dat asigurări că Rusia nu este ameninţată în niciun fel şi că scutul va oferi protecţie Poloniei şi aliaţilor din NATO împotriva unor ameninţări de tipul celor din Iran.
Mai mult decât atât, Hillary Clinton a subliniat că Rusia are încă uşa deschisă pentru a se alătura acestui demers. Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a precizat că noul plan prevede contracararea unor tipuri de rachete cu rază mai mică de acţiune. El a salutat cu satisfacţie prezenţa lui Hillary Clinton la reuniunea Comunităţii Democraţiilor.
"Este o dovadă de cooperare puternică şi de solidaritate polono-americană prezenţa doamnei Hillary Clinton la Cracovia, la aniversarea a zece ani de la crearea unui organism înfiinţat pentru promovarea democraţiei" a declarat Radoslaw Sikorski.
Hillary Clinton a răspuns că este o plăcere să revină la Cracovia, subliniind apoi legăturile puternice de prietenie şi solidaritate dintre SUA şi Polonia. 75 de state, între care şi România, au trimis delegaţii la reuniunea de la Cracovia, unde este prezent şi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.
Participă şi cei care au înfiinţat, în anul 2000, la Varşovia, Comunitatea Democraţiilor, fostul ministru de externe polonez, Bronislaw Geremek, şi fostul secretar de stat american Madeleine Albright.
Statele Unite au renunţat, în septembrie 2009, la proiectul iniţial de apărare antirachetă, care prevedea instalarea unei staţii radar în Cehia şi a zece interceptoare în Polonia, notează Mediafax.
Noul plan îşi propune să contracareze atacuri cu rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune, în urma unei reevaluări a ameninţării balistice iraniene.