Schimb istoric de spioni între SUA şi Rusia
SUA şi Rusia vor realiza cel mai amplu schimb de agenţi secreţi de la terminarea Războiului Rece, la Viena, unul dintre locurile favorite de întâlniri ale spionilor din secolul 20.
09 Iulie 2010, 07:48
SUA şi Rusia urmează să realizeze un schimb de spioni după ce preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev a aprobat cererile de graţiere a patru persoane condamnate şi aflate în detenţie în Rusia.
De partea cealaltă, Washingtonul a decis deportarea celor 10 spioni ruşi arestaţi la sfârşitul lunii iunie.
Ca şi în cazul celor 10 agenţi ruşi, condiţia formală cerută inclusiv de legislaţia rusă în cazul cererilor de graţiere a fost recunoaşterea vinei.
Cel mai cunoscut dintre cei patru spioni americani este cercetătorul Igor Sutiaghin, condamnat la 15 ani de lagăr pentru că ar fi transmis Statelor Unite informaţii secrete cu caracter militar.
Conform unor informaţii neoficiale, Sutiaghin, care până în prezent a respins acuzaţiile, ar fi fost transferat la Viena.
Următoarele două persoane care vor fi deportate sunt Serghei Skripal, fost colonel al Serviciului de Informaţii al Armatei, condamnat la 13 ani de închisoare pentru că a vândut serviciului britanic MI6 numele unor agenţi ruşi din Europa şi Aleksandr Zaporojsky, colonel în Serviciul Rus de Informaţii Externe, condamnat la 18 ani de detenţie pentru spionaj în favoarea CIA şi deconspirarea a circa 20 de agenţi ruşi în Statele Unite.
Despre cel de-al patrulea persoanaj, pe nume Genadi Vasilenko, nu se ştie aproape nimic.
Potrivit ipotezelor emise de presa rusă, acesta ar putea fi un veteran al KGB, care a lucrat apoi în cadrul Serviciului de Securitate Intern al unui post rus de televiziune, iar în 2006 a fost condamnat la trei ani pentru deţinere ilegală de arme şi confecţionare de bombe artizanale, fără să se ştie însă ce legătură are acest personaj cu scandalul spionilor.
Justiţia americană decide expulzarea a zece agenţi
În cel mai amplu schimb de spioni de la războiul rece, cei zece acuzaţi de a fi conspirat şi acţionat ca agenţi nedeclaraţi ai guvernului rus în SUA au pledat "vinovat" în faţa curţii federale din New York, judecătoarea Kimba Wood decizând expulzarea lor.
Toţi cei 10 agenţi ruşi care au fost arestaţi la 27 iunie, au pledat că au conspirat să acţioneze că agenţi neînregistraţi ai unei ţări străine.
Cel de-al 11-lea acuzat este încă în libertate după ce autorităţile cipriote nu au reuşit să
prevină fugă lui în urmă eliberării pe cauţiune.
Spionii sunt returnaţi Moscovei în schimbul eliberării a celor patru bărbaţi acuzaţi la Moscova de spionaj în facvoarea Occidentului.
Analistul în informaţii Gleanmore Treanar-Harvey spune că sunt considerabile investiţiile în timp şi bani ale unor asemenea operaţiuni.
Gleanmore Treanar-Harvey afirmă că "sunt, însă mult mai mulţi spioni care îşi beau cafeaua chiar acum la Starbucks".
Analistul de informaţii mai spune că "atunci când spionajul a fost iniţiat în timpul războiului rece, erau foarte puţini ruşi care trăiau în America. Acum, desigur, sunt câteva sute de mii de ruşi şi între cele câteva sute de mii, sunt fără îndoială aceia care au asumat loialitate către Mama Rusia".
Schimbul de agenţi secreţi din Viena, unul dintre locurile favorite de întâlniri ale spionilor secolului 20, ar putea servi drept un ultim capitol spectaculos pentru complotul de spionaj devenit deja un "thriller".