Schengen: Halt!
"Corupţia şi carenţele din justiţie" sunt motivele menţionate de către ministrul german de interne pentru reiterarea opoziţiei Germaniei la intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.
Articol de Bogdan Mihai, 20 Ianuarie 2011, 15:48
Germania se opune "în continuare" aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a declarat joi ministrul german de interne, citat de AFP.
"Cele două guverne au depus eforturi pentru a îndeplini condiţiile tehnice de aderare la Schengen. Acest lucru merită elogii", a declarat Thomas de Maiziere, cu ocazia unei reuniuni informale a miniştrilor de interne şi justiţie din cadrul Uniunii Europene.
"În paralel, există carenţe şi critici faţă de sistemul judiciar şi corupţia" din aceste ţări, a adăugat el, care a subliniat că este "important să se lege" aspectele tehnice de problemele politice ridicate de starea sistemului judiciar şi de corupţie.
"După aceea, vom lua o decizie comună", a mai spus Thomas de Maiziere.
Ministrul german de interne a reiterat poziţia comună franco-germană, care califică drept "prematură" aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, format din 25 de ţări.
Intrarea unei ţări în spaţiul Schengen trebuie să beneficieze de acordul tuturor celorlalţi membri, iar reticenţele Germaniei şi Franţei au practic valoarea unui veto.
Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială a UE, este favorabilă aderării celor două ţări, în cazul în care acestea îndeplinesc condiţiile tehnice. Miercuri, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a anunţat că România este mai pregătită decât vecinul său din sud.
În interiorul zonei Schengen, peste 400 de milioane de persoane pot călători din Grecia în Finlanda sau din Portugalia în Polonia, fără a ţine cont de frontiere.
România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, la trei ani după majoritatea celorlalte ţări foste comuniste.
Octombrie 2011, o dată probabilă pentru aderare
În luna decembrie, cei doi miniştrii de interne ai Franţei şi Germaniei au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicitau amânarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Cei doi oficiali subliniau în scrisoare absenţa unui mediu juridic şi administrativ satisfăcător în domeniile siguranţei şi justiţiei, fenomenele de corupţie la diferite niveluri şi persistenţa unei criminalităţi organizate preocupante.
Oficialii menţionau că problemele menţionate au incidenţă asupra supravegherii frontierelor într-o regiune strategică şi asupra accesului deplin la datele Schengen.
Vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, estima, la sfârşitul anului trecut, că România ar putea intra în spaţiul Schengen în octombrie 2011, dacă ratează luna martie.