Scenarii privind viitorul Libiei
Muammar Gaddafi trebuie să rămână la putere, susţine un purtător de cuvânt al guvernului. Pe de altă parte, doi dintre fiii săi propun o tranziţie spre democraţie.
05 Aprilie 2011, 13:48
La două luni de la izbucnirea revoltelor, Libia este divizată între forţele rebele care deţin controlul în partea de est a ţării şi susţinătorii liderului libian, concentraţi în partea de vest.
În timp ce violenţele continuă, fiii liderului libian şi oficialii guvernamentali încearcă să găsească o soluţie pentru a mulţumi populaţia.
Purtătorul de cuvânt al guvernului libian, citat de BBC, susţine că în Libia sunt necesare reforme politice, dar Muammar Gaddafi trebuie să rămână la putere.
Oficialul l-a descris pe liderul libian drept "o figură unificatoare", susţinând că atacurile forţelor loiale acestuia nu îi vizează pe civili.
Între timp, doi dintre fiii lui Muammar Gaddafi propun un plan de înlăturare a tatălui lor de la putere.
Potrivit unui oficial libian citat de New York Times, planul are ca scop tranziţia spre o democraţie constituţională.
În opinia acestora procesul ar trebui să aibă loc sub conducerea lui Saif al Islam, unul dintre fiii colonelului Gaddafi.
Şcolit la Londra şi prieten apropiat al oamenilor de afaceri şi al politicienilor britanici, Saif al Islam, în vârstă de 38 de ani, a devenit punctul central al conflictului care ameninţă să împartă Libia în două, notează The Guardian.
Saif Gaddafi este un susţinător al democraţiei
În timp ce Muammar Gaddafi a fost considerat dintotdeauna un dictator, fiul acestuia a pledat întotdeauna pentru democraţie, transmite The Guardian.
Deşi un apropiat al liderului libian susţine că Muammar Gaddafi ar fi dispus să accepte propunerea fiilor săi, informaţia nu a fost până acum confirmată oficial, informează New York Times.
Potrivit publicaţiei, propunerea deschide noi orizonturi pentru familia Gaddafi şi scoate în evidenţă diferenţele dintre copii colonelului.
În timp ce Saif şi Saadi au fost la şcoala occidentală, Khamis şi Mutassim sunt consideraţi partizani ai liniei dure.
Khamis al-Gaddafi este în fruntea unei miliţii proguvernamentale.
Mutassim este consilier pe probleme de securitate naţională şi poate fi considerat un rival pentru Saif în competiţia pentru succesiune, notează publicaţia.
Cele mai multe voci vehiculează însă, varianta unei Libii conduse de Saif.
Potrivit unor apropiaţi ai lui Saif şi Saadi, cei doi vor să construiască viitorul Libiei fără tatăl lor la putere:
"Dacă s-ar afla la conducere, fii colonelului Gaddafi ar dezvolta Libia rapid. Unul dintre fii a spus de nenumărate ori că dorinţele insurgenţilor sunt asemănătoare", a explicat un oficial libian.
Saif s-a dezis de mai multe ori de politica tatălui său
Planul propus de fiii liderului libian este cel mai recent exemplu al divergenţelor dintre liderul libian şi fiul său.
De-a lungul timpului, Saif a făcut de multe ori apel la reforme politice pentru libia, după care şi-a retras cuvintele.
De altfel, la începutul revoltelor din Libia acesta i-a ţinut partea tatălui său, ameninţându-i pe rebeli.
Potrivit publicaţiei New York Times, propunerea fiilor lui Gaddafi relevă presiunile la care este supus guvernul libian de la începerea bombardamentelor coaliţiei internaţionale.
Potrivit agenţiei Reuters, un oficial libian s-ar fi deplasat la Atena pentru a discuta despre un posibil armistiţiu, în timp ce un reperezentat al lui Saif s-a deplasat la Londra pentru a prezenta planul privind preluarea puterii de către acesta.
Negocierile se află însă abia la început, a anunţat un apropiat al familie Gaddafi.
În pofida disensiunilor din interiorul Libiei, Muammar Gaddafi susţine în continuare că revoltele împotriva sa sunt o conspiraţie pusă la cale de islamiştii radicali şi de comunitatea internaţională interesată numai de zăcămintele de petrol din această ţară, susţine un diplomat libian.