Scandalul spionilor, evitat în public de administraţia Obama
Asistentul pentru Europa şi Eurasia al secretarului american de stat spune că planul preşedintelui Obama este de a ignora pe cât posibil la nivel public scandalul spionilor ruşi.
03 Iulie 2010, 08:53
Arestarea spectaculoasă la sfârşitul săptămânii trecute a reţelei ruseşti acuzată de spionaj a făcut mai mult decât să distrugă o operaţiune sub acoperire care era desfăşurată de mulţi ani în SUA .
Ea a aruncat o uriaşă umbră asupra eforturilor preşedintelui Barack Obama de a transforma relaţia dintre cele două ţări .
Cu umor cinic nu puţini spun că, în vreme ce preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev îşi suflecau mânecile pentru a-şi lua dejunul la un fast food, vorbind despre comerţ , geopolitici şi familiile lor, la numai câţiva kilometri distanţă se ascundeau spionii guvernului rus pe care guvernul american tocmai se pregătea să-i aresteze .
Cei doi preşedinţi au vorbit săptămâna trecută despre toate. Nu însă, şi despre spioni .
Momentul arestării, la numai 72 de ore după vizita lui Dmitri Medvedev la Casa Albă a ridicat încă un semn de întrebare, dar preşedintele Barack Obama a hotărât să nu lase fantomele secolului 20 în calea obiectivelor sale ale secolului 21.
Scandalul spionilor ar putea însă, să-i încurajeze pe cei care argumentează că preşedintele american a fost prea optimist în legătură cu capacitatea sa de a recalibra relaţiile cu Rusia, îndelung încărcate de suspiciune şi interese adverse .
În vreme ce unii analişti cred că scandalul spionilor nu va afecta noul curs, mai bun, al relaţiilor americano-ruse pentru că ambele părţi au investit deja prea mult în succesul actualei agende, alţii spun că parte a problemei pentru preşedintele Barack Obama este că dorinţa sa de a redefini relaţia a fost interpretată greşit ca un efort de a redefini Rusia însăşi şi că saga spionilor ruşi în SUA reaminteşte că Rusia este tot Rusia iar Putin este tot Putin, adică fostul colonel KGB .
Administraţia americană a arătat că nu va expulza diplomaţi ruşi
Asistentul pentru Europa şi Eurasia al secretarului de stat, Philip Gordon, a sugerat într-o conferinţă de presă că planul preşedintelui american este de a ignora, în mare, la nivelul scenei publice scandalul, lăsând cazul pe mâna diplomaţilor şi procurorilor.
"Am dori să ajungem la acel moment în care sa existe atat încredere şi cooperare între SUA şi Rusia încât nimeni să nu se mai gândească să apeleze la instrumentele serviciilor secrete pentru a afla lucruri care nu se pot afla prin alte canale. Se pare ca acel moment încă nu a venit.
"Cred ca nimeni nu este şocat să descopere acest lucru. Avansam însă, către o relaţie de mai mare încredere. Suntem dincolo de razboiul rece….Dar cred că nimeni nu este şocat să afle că exista încă unele vestigii ale vechilor tentative de a obţine informaţii", a spus Philip Gordon.
Chiar aliaţi apropiaţi, ca Israelul, au fost prinşi spionând în SUA, adaugă experţii care reamintesc în acelaşi timp că George W.Bush a fost pus în faţa unei provocări similare, la începutul preşedinţiei sale, când a fost arestat Robert Hanssen, un agent FBI care a spionat mulţi ani pentru Rusia.
Bush a expulzat atunci 50 de diplomaţi ruşi iar Moscova a expulzat, ca raspuns, 50 de diplomaţi americani.
Analiştii spun că acest scandal ar fi mai usor de depăşit pentru că reţeaua suspectată de spionaj nu pare să fi obţinut informaţii care să pericliteze securitatea naţională a SUA.
Pe de altă parte, există o îndelungată istorie a decuplării scandalurilor de spionaj de restul politicii americane faţă de Rusia.