Scandalul cărnii de cal "ajunge la Bruxelles"
Ministrul francez al agriculturii, Stephane Le Foll, a anunţat că înainte de sfârşitul acestei săptămâni va fi organizată la Bruxelles o reuniune privind scandalul cărnii de cal.
Articol de Sorin Solomon, 11 Februarie 2013, 21:42
Ministrul francez al agriculturii, Stephane Le Foll, a anunţat luni că înainte de sfârşitul acestei săptămâni va fi organizată la Bruxelles o reuniune privind scandalul cărnii de cal etichetată ca fiind de vită, a transmis AFP.
Stephane Le Foll a precizat în finalul unei reuniuni de criză desfăşurate la Paris că "reuniunea la nivel european în problema înşelătoriei legate de etichetarea cărnii de cal drept carne de vită" a fost convenită "de comun acord" cu Marea Britanie, ţara de unde a pornit scandalul.
Franţa intenţionează să pledeze cu această ocazie pentru o mai bună etichetare a produselor, a adăugat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă.
La rândul său, ministrul francez pentru consum, Benoit Hamon, a anunţat "întărirea imediată" a controalelor la toate produsele incriminate.
Astfel, autorităţile pentru combaterea fraudelor îşi vor extinde cercetările dincolo de principalele două societăţi aflate în centrul scandalului, Spanghero şi Comigel, şi vor "pune sub supraveghere" întreaga filieră a cărnii şi peştelui în cursul anului 2013, a menţionat acesta.
"Nu putem fi suspecţi de serviciu"
Ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, "din Franţa, Luxemburg sau altă parte", să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca "suspectul de serviciu", a afirmat premierul Victor Ponta.
El a precizat că din toate verificările efectuate de către autorităţile de la Bucureşti, fără a avea sesizări oficiale, rezultă că nu există niciun fel de încălcare a regulilor europene de către firme din România sau pe teritoriul României.
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că din România nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată.
"În ultimele 48 de ore autorităţile române au desfăşurat ample acţiuni de control pentru a clarifica suspiciunile că din România ar fi plecat în spaţiul intracomunitar carne etichetată în mod greşit. Am acţionat într-un mod preventiv, deoarece nici până în acest moment nu există o sesizare oficială transmisă României", a afirmat ministrul.
Daniel Constantin a spus că autorităţile franceze "s-au referit" la două abatoare din România.
Unul dintre ele se află în Braşov şi altul în Botoşani.
"Aceste abatoare au fost indicate de compania franceză ca fiind suspecte, compania franceză fiind aflată în centrul unui scandal internaţional, fără a exista probe sau indicii că falsul s-ar fi produs pe teritoriul României", a adăugat ministrul agriculturii.
Risc de fraudă
Scandalul cărnii de cal nu reprezintă o problemă de siguranţă alimentară, ci una de risc de fraudă, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
Comisarul european pentru agricultură a mai spus că Comisia Europeană este în contact permanent cu statele membre implicate în acest subiect cât mai rapid şi are tot interesul să rezolve această problemă.
"Sunt lucruri cu care nu ne putem juca nici din punct de vedere economic, nici din punct de vedere social. Acestea sunt lucrurile pe care vi le pot spune în momentul de faţă', a adăugat comisarul european.