Scandal de presă cu implicaţii politice la Londra
Jurnaliştii din Londra atrag atenţia asupra influenţei pe care o au firmele de lobby asupra autorităţilor britanice. Guvernul a promis, pentru anul viitor, o nouă legislaţie privind lobby-ul.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 07 Decembrie 2011, 14:46
La Londra este în plină desfăşurare un nou scandal de presă, cu implicaţii în cercurile înalte ale politicii.
Nume sonore ale actualului guvern sunt pomenite în înregistrări sub acoperire, prin care jurnaliştii atrag atenţia asupra influenţei pe care o au firmele de lobby asupra autorităţilor britanice.
Acuzaţiile au fost respinse categoric, dar situaţia a obligat guvernul să regândească reglementarea acestui gen de comunicare, prin care se influenţează în mod legal deciziile politice şi a promis o nouă legislaţie pentru a doua jumătate a anului viitor.
Reporteri sub acoperire, care lucrează pentru Biroul de Jurnalism Investigativ, s-au prezentat drept reprezentanţi ai regimului din Uzbekistan şi au abordat mai multe firme britanice care fac lobby pentru a le obţine sprijinul, în încercarea de a crea o imagine nouă acestui stat, recunoscut pentru încălcările repetate ale drepturilor omului.
Membrii firmei Bell Pottinger s-au arătat dispuşi să accepte această misiune şi le-au spus presupuşilor clienţi că se pot folosi de relaţiile pe care le au, atât în guvern, cât şi în partidele parlamentare.
Prinţul Andrew "merge acolo unde este carnetul de cecuri"
Membrii firmei au spus că au chiar puterea de a-l influenţa pe premierul David Cameron şi au dat asigurări că pot organiza vizite de stat în Uzbekistan, care să ajute la cosmetizarea imaginii acestei ţări, menţionând că au contact direct şi cu ministrul de externe, Wiliam Hague.
De asemenea, au precizat că, dacă este nevoie, pot organiza chiar o vizită regală, pentru că "Prinţul Andrew merge acolo unde este carnetul de cecuri".
Atât cabinetul primului-ministru, cât şi Palatul Buckingham au negat vehement existenţa oricăror influenţe de acest gen.
O altă firmă care s-a arătat dispusă să colaboreze cu regimul nedemocratic din Uzbekistan, BTP Advisors, a lăsat să se înţeleagă că poate începe o campanie care să neutralizeze articolele nefavorabile despre Uzbekistan, cum ar fi cele de pe site-ul Wikipedia, spre exemplu.
Reprezentanţii companiei au menţionat ca au întreprins o acţiune similară şi pentru guvernul din Rwanda, pentru care au reuşit să creeze o imagine mai bună, în ciuda acuzaţiilor de genocid.
Ca urmare a acestor dezvăluiri, dar şi a scandalului care a dus, în urmă cu câteva săptămâni, la demisia ministrului apărării, Liam Fox, din cauza relaţiei sale de prietenie cu un lobby-ist, parlamentarii au cerut guvernului să reformeze sistemul în are acţionează firmele de lobby.
Parlamentarul laburist, John Cryer, a cerut mai mult transparenţă, pentru ca publicul să fie sigur că guvernul nu acţionează în interesul unor regimuri opresive sau al unor companii private.
"Îmi este foarte greu să cred că unele corporaţii plătesc sume uriaşe de bani firmelor care fac lobby şi nu primesc nimic în schimb. Trebuie să impunem un sistem mai transparent, astfel încât atunci când o firmă de lobby aranjează o întâlnire între un client şi un reprezentant al guvernului, această întâlnire să fie înregistrată şi să fie oferite detalii despre scopurile urmărite şi despre sumele implicate", a declarat parlamentarul John Cryer.