Scandal de corupţie în parlamentul Marii Britanii
Presa din Marea Britanie susţine că doi foşti miniştri de externe, în prezent membri ai parlamentului, ar fi cerut bani pentru a-şi exercita influenţa în interesul unei companii.
Articol de Radu Şarpe, 23 Februarie 2015, 14:43
Presa din Marea Britanie susţine că doi foşti miniştri de externe, în prezent membri ai parlamentului, unul din opoziţie şi celălalt de la putere, acceptă bani pentru a-şi exercita influenţa în interesul unei companii private.
Jack Straw şi Malcolm Rifkind au fost filmaţi cu "camera ascunsă" în timp ce-şi negociau aparent serviciile.
Ziarul "The Telegraph", care publică fragmente din înregistrări, susţine că noul scandal subliniază eşecul parlamentului în rezolvarea unui flagel care chinuie clasa politică britanică de o generaţie.
Un laburist şi un conservator, membri influenţi ai Camerelor Comunelor şi foşti miniştri în mai multe rânduri, par gata să reprezinte interesele unei companii din China, o întreprindere fictivă cu reprezentanţi fictivi, de fapt ziarişti sub acoperire ai postului de televiziune Channel 4.
Jack Straw, pe care Partidul Laburist tocmai l-a suspendat din cauza unor acuzaţii de luare de mită, este filmat acum prezentându-şi aluziv tariful pentru când nu va mai fi parlamentar, dar în ceea ce pare a fi o negociere care încalcă regulile Camerei.
"Sunt foarte conştient că-mi pun numele în joc, dar este vorba despre ce vreţi de la mine, ce pot eu să vă ofer, pentru cât timp, dacă avansăm cu discuţia apare problema plăţii. În mod normal, când ţin un discurs, de exemplu, iau 5 mii de lire pe zi", spunea Jack Straw.
La rândul său, conservatorul Malcolm Rifkind, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Controlul Serviciilor de Informaţii, îşi etalează atuurile, spunând că, din poziţia sa, are acces util la orice ambasador britanic din lume.
"The Telegraph" scrie că, deşi primeşte anual 67 de mii de lire, salariul de parlamentar din banii contribuabililor, sir Malcolm se declară liber de obligaţii.
"Pentru că nu sunt ministru sau angajat cu normă întreagă, pot să-mi programez ziua. Sunt liber profesionist, nimeni nu îmi plăteşte salariul. Trebuie să îmi câştig banii. Dar când nu am treabă, pot face ce vreau", a declarat Malcolm Rifkind.
Cei doi politicieni au negat acuzaţile
Contactaţi apoi oficial de ziarişti pentru explicaţii, ambii politicieni au negat că şi-ar fi negociat influenţa de parlamentar în scopuri comerciale, ceea ce legea le-ar interzice.
O analiză publicată ieri de acelaşi ziar arată că aproape jumătate dintre cei 650 de membri ai Camerei inferioare a parlamentului britanic au declarat anul trecut venituri de aproximativ 7,5 milioane de lire, adică peste 10 milioane de euro din activităţi extraparlamentare.
Acum mai bine de 5 ani, premierul David Camereon atrăgea atenţia că următorul mare scandal va fi generat de activitatea de lobby şi promitea să înăsprească regulile, un angajament neonorat pe deplin, după cum scriu ziariştii de la "The Telegraph".
Filmările integrale din acest nou scandal vor fi prezentate în această seară de Channel 4, dar responsabili ai partidelor laburist şi conservator au cerut deja măsuri impotriva celor doi politicieni.