Sarkozy promite investiţii agricole "masive"
Franţa va aloca 1,65 de miliarde de euro pentru susţinerea acestui sector - a anunţat şeful statului francez.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 28 Octombrie 2009, 09:13
Greva pe care producătorii francezi au făcut-o acum aproximativ două săptămâni la nivel naţional nu a fost fără folos.
Conştient că sectorul agricol traversează cea mai gravă criză structurală din ultimii 30 de ani, toate filierele fiind afectate de scăderea veniturilor, statul, prin vocea preşedintelui Nicolas Sarkozy, a decis să intervină şi să răspundă unei situaţii excepţionale cu măsuri excepţionale.
"Vă propun un plan fără precedent de susţinere excepţională a agriculturii, plan care cuprinde 1 miliard de euro de împrumuturi bancare şi 650 de milioane de euro de ajutor excepţional din partea statului. Acest plan va fi pus în aplicare în integralitatea lui, înainte de finele lui 2009. Banii le vor permite agricultorilor să-şi acopere pierderile din 2009 şi să-şi pregătească investiţiile de anul viitor", a declarat Nicolas Sarkozy.
Cu o cifră de afaceri anuală de 163 de miliarde de euro, agricultura ocupă primul loc în rândul sectoarelor industriale ale Franţei, cu mult înaintea celui auto.
Este, prin urmare, un sector strategic, care face din această ţară prima putere agricolă europeană, o putere care, potrivit preşedintelui Nicolas Sarkozy, trebuie să lupte în egală măsură pentru relansarea agricolă la nivel comunitar şi mondial.
"Vrem o reglementare mai bună a agriculturii şi a sectorului agro-alimentar în Europa şi în lume. Trebuie să deschidem ochii. Astăzi, o persoană din 6 suferă de foame pe Pământ. Singurul răspuns la această criză alimentară mondială va fi creşterea cu 70% a producţiei până în 2050, cu grijă pentru mediul înconjurător. Vor trebui investiţi 55 de miliarde de euro pe an pentru a putea hrăni 9 miliarde de oameni în 2050", a adăugat preşedintele francez.
La nivel european este nevoie de asemenea de instrumente veritabile care să reglementeze problema volatilităţii preţurilor pe piaţa de materii prime agricole, pentru că, potrivit liderului de la Elysée, economia de piaţă nu înseamnă prioritate dată speculatorului, ci întreprinzătorului; or agricultorul este un întreprinzător.