Sarkozy: "Îngheţare a contribuţiei Franţei la bugetul UE"
Contribuţia Franţei la bugetul Uniunii Europene a ajuns una dintre temele de campanie electorală.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 06 Aprilie 2012, 14:45
Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat că, dacă va fi reales la 6 mai, va solicita îngheţarea acestei contribuţii, în vreme ce contracandidatul să[u, socialistul Francois Hollande, are în program o abordare bazată pe renegocierea acordurilor cu Uniunea Europeană.
Măsura propusă de preşedintele candidat Nicolas Sarkozy, de a cere îngheţarea contribuţiei Franţei la bugetul Uniunii Europene, în cazul în care va fi reales în fruntea republicii, ar aduce ţării o economie anuală de 600 milioane de euro.
Aceşti bani i-ar fi extrem de folositori, în condiţiile în care, potrivit programului electoral, Nicolas Sarkozy, intenţionează să facă socoteli până la ultima centimă, dat fiind actualul context economic.
În viziunea sa, orice reducere de cheltuieli este binevenită pentru atingerea obiectivului propus, ca, până la finele lui 2016, Franţa să atingă echilibrul bugetar.
Subiectul este mai vechi. Încă de anul trecut, Franţa, alături de alte opt ţări europene, pledând la Bruxelles, ca, în contextul actualei situaţii economice, contribuţiile naţionale la bugetul european să nu fie mărite în perioada 2014 - 2020.
Dincolo de problemele strict bugetare, Nicolas Sarkozy încearcă însă, prin propunerile sale pe teme europene, să-şi atragă de partea sa alegătorii extremei drepte.
Acum o lună el a promis că, dacă va fi reales, pentru limitarea fluxurilor migratoare clandestine, va solicita revizuirea Acordului Schengen.
În caz contrar, Franţa urmând să-şi suspende participarea.
Lidera Frontului Naţional, doamna Marine Le Pen, pledează împotriva imigraţiei, dar şi pentru suprimarea progresivă, dar totală, a contribuţiei Franţei la bugetul european.
În ceea ce-l priveşte pe principalul adversar al lui Nicolas Sarkozy, socialistul Francois Hollande, acesta a promis că, dacă va deveni preşedinte, va renegocia tratatul European privitor la disciplina bugetară, în vederea includerii, alături de capitolele legate de înăsprirea obligaţiilor şi a unuia consacrat creşterii economice şi locurilor de muncă.