Sarah Palin a anunţat cã renunţă la postul de guvernator al statului Alaska
Sarah Palin, în vârstă de 45 de ani, membru al Partidului Republican, considerată posibil candidat la alegerile prezidenţiale americane din 2012, a anunţat vineri că renunţă la postul de guvernator al statului Alaska.
Articol de Ioana Dogaru, 04 Iulie 2009, 11:16
Sarah Palin, în vârstã de 45 de ani, membru al Partidului Republican, consideratã posibil candidat la alegerile prezidenţiale americane din 2012, a anunţat vineri cã renunţã la postul de guvernator al statului Alaska şi nu va candida pentru un al doilea mandat, relateazã AFP.
În cursul unei conferinţe de presã înaintea Zilei Independenţei, în faţa locuinţei sale din Wasilla, Palin a declarat alãturi de soţul sãu: "Nu voi candida pentru realegere şi sunt hotãrâtã sã transfer (...) autoritatea guvernatorului cãtre adjunctul guvernatorului (Sean) Parnell".
Conform presei locale, ea ar urma sã îşi pãrãseascã funcţia la 25 iulie şi speculaţiile privind viitorul sãu politic naţional sunt numeroase.
Fosta candidatã la postul de vicepreşedinte al SUA, care guverneazã Alaska din 2006, a afirmat într-o lungã declaraţie cã vrea de acum sã ia poziţie şi sã facã lucrurile sã se mişte, fãrã a oferi alte detalii.
Fostã jurnalistã de sport, Palin, supranumitã "Sarah Barracuda" când juca baschet în liceu, a declarat cã "este vremea sã predau ştafeta în vederea victoriei".
"Ştim cã putem avea un efect pozitiv în afara guvernului în acest moment şi crea diferenţa prin prioritãţile noastre", a adãugat fosta partenerã de campanie a lui John McCain.
Încã popularã în rândul republicanilor în pofida eşecului partidului sãu la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2008, aceastã mamã a cinci copii poate încerca în continuare sã devinã noua imagine a opoziţiei, apreciau comentatorii americani vineri, dând asigurãri cã acest lucru poate fi un prim pas spre viitoarea sa candidaturã la Casa Albã.
"Îmi pare rãu sã fac aceastã alegere, dar fac ce este mai bine pentru Alaska. Acest lucru mã face sã mã gândesc la un dicton care era afişat pe frigiderul pãrinţilor mei: ?Nu cãuta explicaţii. Prietenii tãi nu au nevoie de ele, iar inamicii tãi nu te vor crede oricum?".
Pãrãsind postul sãu de guvernator al acestui stat petrolier şi puţin populat înainte de încheierea mandatului sãu de patru ani, Palin va putea cãlãtori mai uşor în SUA şi îşi va putea construi propria echipã politicã naţionalã pentru a-şi pregãti eventuala candidaturã la prezidenţialele din 2012.
"Unii îşi vor pune întrebãri cu privire la calendarul acestui anunţ, dar lãsaţi-mã sã vã spun cã aceastã decizie era pe cale sã se formeze de mult", a mai spus ea.
Aproape necunoscutã înainte de a fi desemnatã la sfârşitul lui august 2008 drept candidat la postul de vicepreşedinte, Sarah Palin a dat un impuls intenţiilor de vot în favoarea republicanilor.
Creştinã şi conservatoare convinsã, ea nu a ezitat sã îl acuze pe adversarul sãu Barack Obama cã este "prieten" cu teroriştii şi "socialist", aproape o insultã în SUA.
Apoi ea a devenit mai disuasivã pentru unii alegãtori, apreciind cã nu este capabilã sã îi urmeze eventual lui John McCain, în vârstã de 72 de ani. În şapte sãptãmâni de campanie, gafele sale i-au afectat capitalul de credibilitate.
Sãptãmâna aceasta, Anchorage Daily News dezvãluia cã Sarah Palin a cheltuit peste 600.000 de dolari în justiţie pentru a se apãra în faţa plângerilor pentru lipsã de eticã, deturnare de fonduri şi un caz de abuz de putere care îl implica pe fostul sãu cumna