"Sărăcie cronică" în Spania
Organizaţia Caritas avertizează că sărăcia în Spania devine cronică şi peste 11,5 milioane de persoane se află în risc de sărăcie sau excluziune socială.
13 Decembrie 2012, 13:00
Rata şomajului este de 25% şi cei mai afectaţi sunt tinerii. După această criză, Spania va avea o societate modificată.
Rapoartele din acest an ale unor instituţii precum Crucea Roşie sau Caritas au tras un semnal de alarmă privind sărăcia în Spania, dar imaginile căutătorilor în containere intrigă.
Sunt din ce în ce mai mulţi săracii care aşteaptă ora închiderii la supermarket şi păzesc containerele, destinaţia iaurturilor sau mezelurilor cu data expirării depăşită sau aproape de expirare.
Fructele şi legumele lovite sau pachetele îndoite de alimente nu mai sunt nici ele bune pentru rafturi, aşa că vor ajunge, la lăsarea întunericului, la gunoi, şi de acolo în plasa săracilor care stau la pândă.
În anumite zone ale Madridului au apărut şi pieţe ilegale cu produse aproape de expirare, vândute la preţuri aşa-zis avantajoase.
Audio: Francisco Lorenzo, coordonator al studiilor sociale ale organizaţiei Caritas, ne explică.
Aproape un sfert din familiile spaniole trăiesc sub pragul sărăciei
În luna februarie a anului 2012, organizaţia Caritas avertiza că sărăcia în Spania devine cronică şi cifrele sunt grăitoare: peste 11,5 milioane de persoane se află în risc de sărăcie sau excluziune socială.
22% din familiile spaniole trăiesc sub pragul sărăciei (acesta se calculează în funcţie de renta medie, care a coborât de la 8000 de euro pe an la 7800), iar peste 10 ani, potrivit unui raport al Intermon Oxfam („Criza, inegalitate şi sărăcie”), publicat joi, Spania va avea 40% din populaţie în aceasta categorie! Acelaşi raport arată că inegalitatea ajunge la dimensiuni nebănuite şi 20% din bogaţi vor avea venituri de 15 ori mai mari decât 20% din cei cu salarii mici.
La raportul din februarie, Spania figura între ţările europene cu cea mai mare rată a sărăciei, depăşită fiind doar de România şi Letonia.
Cele mai afectate categorii sunt familiile tinere. Acestea au cele mai mari probleme în a ajunge fără datorii la sfârşitul fiecărei luni.
Mulţi dintre tinerii căsătoriţi, cu copii, au rămas în şomaj şi trăiesc cu ajutorul pensiei părinţilor.
Peste jumătate din şomeri sunt de lungă durată, (până la doi ani de inactivitate) şi criza de acum va transforma în mod fundamental locurile de muncă, salariile şi componenţa societăţii, a mai spus expertul Caritas.
Numărul săracilor este în creştere, iar Francisco Lorenzo, a sintetizat, într-o întâlnire cu mai mulţi corespondenţi străini la Madrid că această criză este una cu consecinţe structurale.
“Vom avea o societate schimbată după această criză, cu un ADN modificat.
"Rata şomajului este de peste 25%, dar nu numai cantitatea e problema, ci şi calitatea, pentru că susţinătorii de bază ai familiilor sunt cei mai afectaţi”.
Problema este, adaugă expertul, că s-a confundat creşterea economică rapidă, bazată pe locuri de muncă precare, în construcţii (3 milioane din cei 5,6 provin din acest domeniu), cu dezvoltarea.
De aceea aceasta criză nu seamănă cu niciuna din cele anterioare.