Săptămâna Parlamentului Naţional al Ucrainei, la Bruxelles
Îmbunătăţirea calităţii actului legislativ în Ucraina, eficienţei şi transparenţei în managementul afacerilor europene au fost principalele teme ale "Săptmânii Ucrainei".
04 Martie 2016, 12:40
Îmbunătăţirea calităţii actului legislativ în Ucraina, eficienţei şi transparenţei în managementul afacerilor europene au fost principalele teme ale "Săptmânii Ucrainei".
Conform unor studii independente, simpla implementare a acordului va aduce pe termen mediu un plus de aproximativ şase procente Produsului Intern Brut ucrainean şi o creştere cu 12% a bunăstării cetăţenilor.
Totodată, acordul este menit să aducă o accelerare a reformelor administrative şi a politicii din Ucraina, potrivit unei noi foi de parcurs cerute de Bruxelles. Experţii europeni spun că Ucraina se află nu doar sub presiunea luptei pentru propria sa independenţă şi suveranitate, în urma anexării Crimeii.
Autorităţile de la Kiev au nişte inamici puternici în interiorul societăţii ucrainene, lăsaţi moştenire de regimul autoritar eliminat de manifestaţiile violente de pe Euromaidan: corupţia, criza economică şi socială, lipsa de încredere în politică şi dezamăgirile faţă de sistemul politic, influenţele politice continue ale structurilor oligarhice.
Pentru a ajuta la continuarea reformelor şi pentru a da un semnal clar că Uniunea Europeană vrea ca Ucraina să se manifeste ca un stat european funcţional, integrat sferei valorilor democratice, Parlamentul European a organizat un eveniment fără precedent:
Săptămâna Parlamentului Naţional al Ucrainei, în interiorul legislativului european. A fost o ocazie ca parlamentari ucraineni, experţi politici de la Kiev sau membri ai societăţii civile din Ucraina să participe la seminarii cu europarlamentari din toate grupurile politice şi cu experţi de la Bruxelles.
Au fost stabilite o serie de măsuri care să ajute Ucraina în acest dificil proces al integrării europene. Parlamentul European s-a angajat să sprijine consolidarea capacităţilor Secretariatului Radei Supreme de la Kiev prin furnizarea de expertiză, îndrumare, schimburi de personal, aşa cum a fost subliniat în acordul de cooperare administrativă. Prezent la acest eveniment, la Bruxelles, Pat Cocks, fost preşedinte al legislativului european, a apreciat într-un interviu acordat pentru Radio România că Săptămâna Parlamentului Ucrainean la legislativul european a reeditat ceva din atmosfera de entuziasm proeuropean care a dominat străzile Kievului în timpul manifestaţiilor de pe Euromaidan.
Pat Cocks: ”Am fost foarte mulţumit să văd că spiritul revoluţiei demnităţii de pe Euromaidan, care s-a vrut o îmbrăţişare a valorilor democratice şi proeuropene a dominat în întânirile noastre de aici.
”Am simţit acest lucru în timpul Săptămânii Parlamentului Ucrainean la cel european, care este un eveniment unic, fără precedent, organizat de forul legislativ european.
”Niciodată în istoria sa Parlamentul European nu a organizat un asemenea eeniment dedicat unui parlament naţional, cum s-a întâmplat acum. Am vrut să dovedim că europarlamentarii de aici şi membrii Radei Supreme de la Kiev putem fi împreună o adevărată echipă”.
Prezent la dezbaterile de la Bruxelles, Ostap Semerak, care este preşedintele Comisiei de Integrare Europeană din Rada Supremă de la Kiev, a readus la lumină problemele cu care se confruntă politica ucraineană, aflată sub presiunea unui agresor extern care îi atacă independenţa şi suveranitatea:
"Agresiunea rusească a venit ca o consecinţă a opţiunii ucrainenilor de a alege integrarea european. Rusia vrea să menţină Ucraina în sfera ei de influenţă, dar nu aceasta este şi dorinţa poporului ucrainean.
”Ne simţim europeni, dorim să trăim într-o lume liberă şi democratică, ceea ce nu este acceptabil pentru Rusia lui Putin.
”De aceea, este foarte important pentru noi să ne armonizăm legislaţia naţională cu normele europene, să avem oportunităţile acestui acord de liber schimb şi mai ales să arătăm că Ucraina este o istorie de succes în integrarea europeană.
”Acesta este cel mai bun răspuns pe care putem să i-l dăm lui Putin şi teroriştilor lui aflaţi pe teritoriul nostru", a mai spus Ostap Semerak, care este preşedintele Comisiei de Integrare European din Rada Supremă de la Kiev, în cadrul dezbaterilor din legislativul european de la Bruxelles.