Şansele să se ajungă la un acord între Israel şi Hamas par a fi tot mai mici
Forţele israeliene îşi continuă operaţiunile în oraşul Rafah şi în apropierea acestuia şi au preluat controlul întregii zone-tampon de la graniţa cu Egiptul.
Articol de Radio România Actualităţi, 31 Mai 2024, 08:24
Forţele israeliene îşi continuă operaţiunile în oraşul Rafah şi în apropierea acestuia şi au preluat controlul întregii zone-tampon de la graniţa cu Egiptul. Curtea Internaţională de Justiţie i-a cerut Israelului să pună capăt operaţiunii din Rafah, dar acesta insistă că acolo se află ultimele batalioane Hamas şi afirmă că până acum a eliminat în acel oraş peste 300 de militanţi. Campania a dus însă şi la moartea a numeroşi civili, cel mai recent incident raportat de autorităţile medicale locale soldându-se cu 12 victime în urma unei lovituri israeliene.
Între timp, Hamasul a anunţat că este pregătit pentru un acord complet dacă Israelul pune capăt războiului, dar şansele să se ajungă la un acord de încetare a focului şi eliberare a ostaticilor par a fi tot mai mici, după cum transmite corespondentul RRA, Ion Ştiubea: ”Motivele care conduc la această concluzie sunt legate de câteva procese internaționale, cum ar fi presiunea tot mai mare exercitată asupra Israelului de țări europene, între care în primul rând cele care au recunoscut recent statul palestinian, relațiile încordate dintre Ierusalim și Washington, dar și de procese interisraeliene, cum sunt iminenta dezmembrare a Cabinetului de Război al Israelului prin retragerea membrilor formațiunii Tabăra Statală, precum și succesivele flexibilizări ale poziției israeliene în negocierile pentru eliberarea ostaticilor, care au fost interpretate de partea palestiniană ca tot atâtea slăbiciuni ale Israelului.
De altfel, cotidianul saudit Asharq a publicat chiar în cursul zilei de ieri afirmații ale unor membri din străinătate ai organizației Hamas, care au declarat că propunerea israeliană a fost într-adevăr respinsă, întrucât nu specifică încheierea definitivă a războiului din Fâșia Gaza. Se deduc de aici două concluzii. Mai întâi, Hamasul nu a renunțat niciodată la condiția sa de bază care nu putea fi acceptată de Israel sau cel puțin nu în forma radicală pretinsă de Hamas; și apoi membrii Hamasului n-au reținut avertismentul israelian că ultima propunere va fi și cea din urmă, cu tot ceea ce presupune aceasta pe planul operațiunii militare din Rafah.”/editor Florin Lepadatu/