Sancțiunile impuse Coreei de Nord, discutate în Consiliul de Securitate
Consiliul de Securitate ar urma să se reunească astăzi, la cererea Rusiei, pentru a discuta sancțiunile impuse Coreei de Nord.
08 Noiembrie 2018, 11:10
Preşedintele american, Donald Trump, a minimalizat anularea unei reuniuni importante pentru dezarmarea nucleară a Coreei de Nord.
Şeful Casei Albe a spus că vrea în continuare să-l întâlnească pe liderul nord-coreean, Kim Jong-un, deşi discuţiile dintre secretatul de stat, Mike Pompeo, şi ministrul de externe de la Phenian, care urmau să aibă loc astăzi, au fost amânate brusc, fără termen şi fără un motiv anunţat.
O întâlnire similară a fost anulată şi în august din cauza lipsei de progres în negocierile de dezarmare. Coreea de Nord, sprijinită de Rusia şi China, presează pentru o relaxare a sancţiunilor internaţionale, după ce a luat primele măsuri de detensionare a situaţiei în Peninsula Coreeană.
Washingtonul spune însă că penalităţile rămân până la eliminarea completă a arsenalului nord-coreean.
Doina Saiciuc transmite că subiectul va fi discutat azi, în Consiliul ONU de Securitate.
Consiliul de Securitate ar urma să se reunească astăzi, la cererea Rusiei, pentru a discuta sancțiunile impuse Coreei de Nord.
Cererea Rusiei pentru o reuniune cu ușile închise a venit la numai câteva ore, după ce președintele Trump a spus, ieri, într-o conferință de presă, că administrația sa nu se grăbește să soluționeze criza privind programul nuclear al Coreei de Nord.
Statele Unite insistă că sancțiunile trebuie aplicate în totalitate până când Phenianul își va abandona programele nucleare și de rachete balistice, în vreme ce Rusia și China spun că Phenianul ar trebui recompensat prin relaxarea sancțiunilor, pentru că a încetat testele cu rachete.
Pe de altă parte, întâlnirea dintre secretarul de stat, Mike Pompeo, și ministrul nord-coreean de externe, Kim Yong-chol, care ar fi urmat să aibă loc astăzi la New York, a fost în mod abrupt anulată.
Nu este clar care dintre cele două părți a cerut anularea întâlnirii.
Noua dezvoltare vine în mijlocul amenințărilor nord-coreene, de reluare a programului nuclear, dacă Statele Unite nu vor începe să relaxeze sancțiunile.
Vine, de asemenea, în mijlocul unor reînnoite îndoieli, privind eficiența eforturilor Administrației americane de a convinge Phenianul să renunțe la arsenalul nuclear, în schimbul unor garanții de securitate și al ridicării sancțiunilor.