Sancţiunile împotriva Iranului depind de China şi Rusia
Cele două ţări menţin suspansul în privinţa noilor măsuri de sancţionare a Iranului propuse de ceilalţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU.
04 Martie 2010, 09:27
În cadrul Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania au pregătit un al patrulea proiect de rezoluţie care, dacă va fi sprijinit de Rusia şi China, va impune noi sancţiuni impotriva Iranului.
Iniţial, oficialii celor patru naţiuni au sperat că votul asupra unei noi sancţiuni ar putea avea loc până la sfarsitul lunii martie, dar diplomaţii de la Organizaţia Naţiunilor Unite spun că negocierile s-ar putea prelungi şi în luna aprilie, în principal din cauza refuzului Chinei de a-şi face cunoscute intenţiile în acest sens.
Spre deosebire de China, Rusia a semnalat ca ar susţine extinderea măsurilor împotriva Teheranului.
Puterile occidentale au propus sancţiuni impotriva Gărzii Revoluţionare Islamice a Iranului extinzând lista neagră a Naţiunilor Unite prin includerea mai multor persoane, firme şi bănci, între care banca centrală a Iranului.
În vreme ce Franţa a propus măsuri care să lovească industria petrolieră şi de gaz a republicii islamice, Washington-ul a venit cu propuneri mai puţin drastice, care să nu afecteze populaţia, cum ar fi interzicerea de noi investiţii în sectorul energetic iranian.
Moscova reaminteşte însă că nu a abandonat eforturile diplomatice iar diplomaţii occidentali sugerează că speră să obţină un vot pozitiv din partea Chinei, chiar dacă, avertizeaza ei, s-ar putea adopta un pachet de măsuri mai curând simbolic împotriva Teheranului.
Aceiaşi diplomaţi previn însă că Beijingul s-ar abţine de la vot. Se aşteaptă se se abţină de la vot sau să se opună proiectului de rezoluţie şi unii membrii nepermanenţi ai Consiliului de Securitate, precum Turcia, Brazilia şi Liban.
Accelerarea demersurilor de la Consiliul de Securitate a venit în urma deciziei Teheranului de a transfera aproape întregul stoc de uraniu îmbogăţit la un nivel redus din subteran la suprafaţă.
Mişcarea vine după ce, recent, Iranul declara că "numai un nebun şi-ar putea expune la suprafaţă, sub iminenţa continuă a unui atac, facilităţile nucleare".
Misterul ultimei miscări a Iranului este subiectul unei fierbinţi dezbateri în rândul multor responsabili care încearcă să "decodeze" intenţiile republicii islamice.
Unii spun că acţiunea Iranului încearcă să provoace Israelul să atace. Alţii, că ar fi doar o escaladare a confruntării cu Occidentul pentru a obţine concesii în negocieri. Cea mai simplă explicaţie, în care crede şi Washington-ul, este că Iranul nu mai are depozite adecvate pentru combustibilul nuclear.
Cea mai dezbătută speculaţie de către experţi dar şi cea mai neobişnuită este că Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului invită pur şi simplu la un atac pentru a unifica ţara după opt luni de demonstraţii de stradă antiguvernamentale.
Unii diplomaţi spun că o lovitură militară israeliană ar fi cel mai bun lucru pentru guvernul de la Teheran întrucât o asemenea eventualitate i-ar uni pe iranieni împotriva unui inamic naţional.
Oficiali de la Casa Albă spun că se îndoiesc, pentru că Iranul a făcut eforturi prea mari de a obţine combustibil nuclear pentru a lăsa ca acesta să fie distrus. "Ar fi umilitor pentru regimul iranian", spun analiştii. În acest caz ar trebui ca Iranul să riposteze, iar confruntarea ar putea duce în direcţii pe care nimeni nu le poate prezice .
Oficialii militari insistă totuşi că acesta ar fi un moment foarte tentant pentru Israel. Administraţia Obama a declarat însă foarte clar că doreşte să se asigure că Israelul nu va acţiona militar.