Sancţiunile aplicate Rusiei "vor creşte preţul energiei"
Ministerul de Externe al Rusiei a precizat că sancţiunile anunţate de Uniunea Europeană vor avea inevitabil drept rezultat o creştere a preţurilor pe piaţa energiei din Europa.
Articol de Radiojurnal, 31 Iulie 2014, 07:56
Ministerul de Externe al Rusiei a precizat miercuri, într-un comunicat, că sancţiunile anunţate de Uniunea Europeană vor avea inevitabil drept rezultat o creştere a preţurilor pe piaţa energiei din Europa.
Rusia a ameninţat deocamdată cu o creştere a preţurilor la hidrocarburi şi a anunţat că va restricţiona, începând de mâine, importurile de fructe şi legume din Polonia.
Tot săptămâna aceasta, autorităţile de la Moscova au interzis importul de fructe, legume şi conserve de peşte din Ucraina, după ce anterior au făcut acest lucru cu Republica Moldova.
Ministerul de Externe a criticat, totodată, politica Uniunii Europene, susţinând că aceasta nu se mai bazează astăzi pe fapte verificate, fiind dictată de Washington.
Sursa citată consideră că sancţiunile antiruseşti ilustrează incapacitatea Uniunii Europene de a juca un rol autonom în problemele mondiale.
Sancţiunile de ordin economic intră în vigoare astăzi
Luate în unanimitate de forul comunitar cu două zile în urmă - fapt fără precedent în rândul statelor membre - sancţiunile vizează domenii importante precum industria petrolieră, apărarea şi tehnologiile sensibile, potrivit corespondentului Radio România la Bruxelles, Cerasela Rădulescu.
Azi-noapte a fost publicată oficial şi lista cu cele opt persoane şi cele trei entităţii comerciale ce vor fi supuse sancţiunilor.
Printre cele opt personalităţi ruse, adăugate pe lista neagră a Uniunii Europene, cărora li se aplică îngheţarea averilor şi interdicţii de călătorie, se află primii doi acţionari ai Băncii Rossia, Iuri Kovalciuk şi Nicolai Samalov.
Această instituţie financiară este considerată banca personală a înalţilor responsabili ai Federaţiei Ruse.
Pe lisă figurează şi Arkadi Rotenberg, un apropiat a lui Putin, care se află deja pe lista de sancţiuni a Statelor Unite, dar şi oficiali din Sevastopol, Doneţk şi Lugansk, anexate de către Rusia.
Companiile incluse acum pe lista de sancţiuni sunt Banca Naţională Comercială, prima bancă din Crimeea, după ce aceasta a fost anexată, o companie care produce armament antiaerian, dar şi una de transport aerian, ce deserveşte linia Moscova-Simferopol, în Crimeea.
Lista neagră a celor sancţionaţi numără acum 95 de persoane şi 23 de entităţi comerciale.
Comisia Europeană apreciază că noile sancţiuni reprezintă un semnal puternic că destabilizarea Ucrainei sau a oricărei ţări vecine din estul Europei va antrena costuri grele pentru economia rusească, potrivit corespondentului Radio România la Bruxelles, Cerasela Rădulescu..