Sancţiunile aplicate Rusiei urmăresc "detensionarea situaţiei"
Măsura NATO de suspendare a cooperării civile şi militare cu Rusia este menită să determine Rusia să se angajeze în mod profund într-un proces de dialog politic.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 02 Aprilie 2014, 01:43
Miniştrii de externe ai ţărilor membre NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a reevalua relaţiile cu Rusia.
Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat înaintea reuniunii că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a provocat instabilitate la frontierele Alianţei.
NATO cere Rusiei măsuri imediate pentru a reveni la normele de drept internaţional şi la respectarea obligaţiilor şi responsabilităţilor sale internaţionale şi la angajarea într-un dialog real pentru găsirea unei soluţii politice şi diplomatice ce respectă dreptul internaţional şi graniţele internaţionale recunoscute ale Ucrainei.
Măsura de suspendare a cooperării civile şi militare cu Rusia este completată de posibilitatea continuării dialogului politic, în ideea de a lăsa posibilitatea exercitării schimbului de vederi pentru depăşirea crizei.
"Sensul acestor măsuri nu este de a intra într-o formulă de tensiune suplimentară cu Federaţia Rusă, ci este acela de a determina Federaţia Rusă să se angajeze în mod profund într-un proces de dialog politic şi în sensul de a reduce escaladarea tensiunilor, de a stopa aceste tensiuni.
"Dacă Rusia va acţiona în această direcţie - şi ar fi foarte bine să meargă în această direcţie - nu întâmplător ne-am lăsat această posibilitate deschisă de a reexamina situaţia în luna iunie, în lumina evenimentelor care se vor scurge din acest moment până la următoarea reuniune ministerială.
"Ori, din acest punct de vedere noi astăzi am luat notă cu preocupare de evaluările, informaţiile existente - şi a spus-o şi secretarul general NATO public - că informaţiile care iniţial spuneau de reducerea contingentelor ruse la frontiera estică a Ucrainei nu se confirmă, ci dimpotrivă, nu sunt evoluţii neapărat pozitive" a declarat ministrul de externe Titus Corlăţean.
O mai mare apropiere a NATO de partenerii estici
Declaraţia de marţi anunţă şi un pachet de măsuri de aprofundare a relaţiei cu partenerii estici ai NATO.
"Ne-am pronunţat în sensul intensificării asistenţei şi cooperării NATO cu Ucraina, dar şi cu ceilalţi parteneri estici - Republica Moldova, Azerbaidjan şi Armenia - am susţinut acordarea unei atenţii speciale cooperării NATO cu Republica Moldova, în special în contextul actual de securitate.
"În acest sens, a fost adoptat un pachet de măsuri practice de consolidare a parteneriatului cu statele din vecinătatea estică - Moldova, Azerbaidjan, Armenia - care vizează, printre altele: consolidarea dialogului politic, inclusiv la înalt nivel, vizite reciproce, dar şi o serie de măsuri concrete menite să sporească sprijinul pe care NATO îl acordă acestora.
"Spuneam vizite de ambele părţi, inclusiv la nivel înalt, dialog constant, măsuri de sporire a interoperabilităţii, sprijin pentru elaborarea documentelor programatice de cooperare cu NATO. Este vorba de asemenea de sprijin, asistenţă pentru procesul de reformare a forţelor armate" a precizat Titus Corlăţean.