Salvarea zonei euro, discutată la Cannes
Băncile germane au anunţat că nu-şi vor da acordul pentru înjumătăţirea convenită a datoriilor Greciei până nu se va afla rezultatul referendumului, în speranţa unui acord din partea poporului elen.
Articol de Sorin Solomon, 02 Noiembrie 2011, 14:21
O rezolvare pentru noua criză de încredere în zona euro este ceea ce încearcă să găsească, în această seară, preşedinţii Franţei şi Germaniei, la mai puţin de o săptămână de când tot ei au fost artizanii undei de optimism de pe pieţele internaţionale, odată cu anunţarea stabilirii unui plan de salvare a Greciei şi de control al datoriilor statelor din zona euro.
În loc să poată oferi la întâlnirea G20 a celor mai industrializate ţări din lume, care începe mâine, detalii suplimentare cu privire la acest plan, care să întărească încrederea celor mai importanţi parteneri internaţionali şi să le înlăture temerile cu privire la intrarea în recesiune mondială, liderii europeni caută acum o ieşire din impasul creat de anunţul premierului grec că vrea să supună planul unui referendum naţional.
O nouă problemă a apărut în Germania.
Corespondentul Radio România, Ovidiu Suciu, transmite că băncile germane au anunţat că nu-şi vor da acordul pentru înjumătăţirea convenită a datoriilor Greciei până nu se va afla rezultatul referendumului, în speranţa unui acord din partea poporului elen, altfel, bancherii nemţi avertizează că lucrurile se pot schimba radical.
Corespondentul Radio România Actualităţi, Roxana Vasile, face o prefaţă la întâlnirea care începe peste câteva ore în Franţa, la Cannes.
Oficial, la reuniunile de la Cannes din această seară vor fi examinate condiţiile în care angajamentele luate pe 27 octombrie la Bruxelles vor fi respectate.
Neoficial, potrivit unor surse guvernamentale franceze, citate de Radio France Info, ar fi vorba, de fapt, de întrebarea care să le fie pusă grecilor la referendum.
S-ar dori ca ea să privească apartenenţa Greciei la zona euro, iar dacă grecii vor răspunde nu, atunci să se descurce singuri, a precizat aceeaşi sursă.
Întâlnire între liderii Franţei şi Germaniei
Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel se vor întâlni pentru consultări cu reprezentanii instituţiilor europene şi ai FMI, în încercarea de a ieşi din încurcătura provocată de autorităţile de la Atena.
Prim ministrul grec a fost invitat să li se alăture.
"Premierul grec a decis să anunţe organizarea unui referendum, ceea ce a surprins întreaga Europă. Planul, adoptat joia trecută, în unanimitate, de cele 17 ţări din zona euro este singura cale posibilă pentru rezolvarea problemei datoriei greceşti. Cu alte cuvinte, nu există un plan B" a declarat aseară preşedintele Francez, Nicolas Sarkozy.
Dacă cuvântul poporului este întotdeauna legitim, a mai spus preşedintele francez, fiecare membru al zonei euro trebuie să facă eforturi şi să-şi ţină promisiunile făcute.
Unii ziarişti francezi adoptă un ton catastrofal, alţii insistă pe legitimitatea democratică a referendumului anunţat.
"Le Figaro" se întreabă dacă Europa va termina într-o bună zi cu cu otrava grecească, iar "Le Monde" vorbeşte despre un pariu nebun al lui Georgios Papandreou.
În schimb, "Libération" este de părere că premierul grec ridică singura întrebare adevărată, complet tabu şi terifiantă pentru cei care guvernează: "Ce cred popoarele despre brutala criză de austeritate care se va abate asupra lor?"