Salarii mici, muncă multă pentru unii angajaţi germani
Potrivit unui studiu de specialitate, 900 de mii de lucrători din Germania lucrează săptămânal 50 de ore pentru a-şi asigura existenţa, sănătatea lor fiind periclitată serios de perioada prea lungă petrecută la muncă.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 23 Mai 2012, 19:16
Angajaţii germani care câştigă cel mai puţin sunt şi cei care lucrează mai mult pe săptămână, într-o ţară în care introducerea unui salariu minim pentru toţi face încă obiect de dezbatere.
Un sfert din angajaţii cu cele mai mici salarii lucrează cel mai mult pentru a-şi asigura existenţa, până la 50 de ore de lucru pe săptămână.
Acesta este programul lor, similar cu al celor din topul veniturilor, precum managerii marilor companii sau cei mai apreciaţi medici, conform unei analize efectuate de Institutul German pentru Studii Economice.
Cercetarea a arăt că ar fi vorba de 900 de mii de lucrători a cărora sănătate este periclitată serios de perioada prea lungă petrecută la muncă.
Printre cei mai afectaţi se numără şoferii de camioane, lucrătorii din depozite sau cei din domeniul gastronomic.
În medie, salariaţii prost plătiţi lucrează 45 de ore săptămânal, cu două în plus faţă de ceilalţi angajaţi din Germania.
Legea germană a muncii prevede că programul de lucru nu are voie să depăşească 48 de ore săptămânal pe timp îndelungat.
1,4 milioane de angajaţi germani sunt nevoiţi să apeleze la ajutoarele sociale
Din categoria celor prost plătiţi fac parte cetăţenii care primesc sub două treimi din venitul mediu pe oră.
Acest prag salarial, de la care se consideră un venit scăzut, se situa în 2010 la 9,26 euro brut pe oră.
Tot în acel an, 22% din totalul angajaţilor germani se încadrau în categoria prost plătiţi, mai arată institutul economic amintit.
Peste jumătate dintre aceştia sunt absolvenţi ai unei specializări profesionale sau chiar ai unei facultăţi.
Din rândul profesiilor prost plătite mai fac parte muncitorii, infirmierii, brutarii, angajaţii din gastronomie sau frizerii.
Mulţi dintre aceştia nu câştigă suficient pentru a-şi asigura minimul necesar existenţei.
Potrivit Agenţiei Federale a Muncii, 1,4 milioane de angajaţi germani sunt nevoiţi să apeleze la ajutoarele sociale, aşa-numitul program Hartz IV, pentru a-şi putea hrăni familiile.
Din 2007, numărul lucrătorilor care au apelat la ajutoarele sociale a crescut cu 13 procente în Germania, chiar dacă economia federală a înregistrat performanţe foarte bune în majoritatea ultimilor cinci ani.