Rusia va evacua muniţiile din Transnistria doar la încheiere conflictului
Ministrul adjunct de externe rus, Grigori Karasin declară că muniţiile rusesşti din Transnistria vor fi retrase doar la soluţionarea conflictului.
10 Octombrie 2017, 18:46
Ministrul adjunct de externe rus, Grigori Karasin a declarat într-un interviu că Rusia este pregătită să evacueze munițiile stocate în depozitele din Transnistria, dar aceasta este posibil doar când se va ajunge la o reglementare a diferendului transnistrean. Până în acel moment este însă cale lungă a mai declarat diplomatul rus într-un intreviu acordat agenției de presă RIA Novosti.
Diplomatul rus a spus că îndeplinind angajamentele asumate de bună voie, Federația Rusă a început în 2001 evacuarea munițiilor rămase în depozitele din Transnistria după prăbușirea URSS.
"În total, au fost expediate mai mult de 40 de garnituri de tren, care au evacuat aproximativ jumătate din patrimoniul militar și munițiile din aceste depozite. Partea rămasă este estimată la 21.000 de tone", a indicat Karasin.
În acest context, ministrul adjunct de externe al Rusiei a menționat că atunci când avea loc procesul de repatriere a muniției se făceau demersuri intense cu privire la "Memorandumul Kozak", care prevedea — potrivit lui — o soluționare politică cuprinzătoare a problemei transnistrene.
Dar, "la solicitarea 'sfătuitorilor' lor occidentali, autoritățile de la Chișinău au făcut să eșueze semnarea acestui document. În aceste condiții, conducerea Transnistriei a blocat repatrierea armelor. Rusia este în continuare dispusă să repatrieze munițiile, dar, să fim realiști, acest lucru se poate face numai după realizarea unei reglementări transnistrene efective. Din păcate, până acolo e cale lungă. Premisele nu s-au copt încă", a declarat Grigori Karasin.
Federația Rusă — ca mediator al conflictului — a propus un plan de soluționare a diferendului transnistrean în 2003, amintește portalul Deschide.md. Atunci, fostul viceprim-ministru al Rusiei, Dmitri Kozak, pregătise un plan de soluționare definitivă a conflictului dintre Republica Moldova și regimul separatist din Transnistria prin constituirea unui stat moldovenesc federal asimetric. Acesta prevedea staționarea trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova pentru încă 20 de ani (până în 2023), dar planul a fost respins în final de către Chișinău.
La ora actuală, președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, este exponentul acestei idei federaliste pe care Moscova mizează să o pună în aplicare după alegerile parlamentare din 2018. Kremlinul speră ca Partidul Socialist (prorus) să câștige alegerile și să formeze majoritatea în parlament, conform aceluiași portal.