Rusia Unită ar putea pierde majoritatea în Duma de Stat
Formaţiunea condusă de premierul Vladimir Putin ar fi obţinut, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, 48,5 la sută din voturi. În 2007, Rusia Unită obţinuse 64% din voturi.
Articol de Paul Poteraşi, 04 Decembrie 2011, 19:56
Partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin a câştigat alegerile cu 48,5 la sută din voturi, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne şi citat de televiziunea publică Rossia 1 la 19.00, ora României, după închiderea urnelor, relatează AFP.
Potrivit acestui sondaj, Rusia Unită pierde majoritatea absolută de care dispunea până în prezent în Duma (Camera inferiorară).
Aceste rezultate îi va oferi partidului lui Vladimir Putin 220 de locuri în Camera Inferioară a parlamentului din cele 450 de locuri, în scădere de la 315.
La alegerile din 2007, partidul lui Vladimir Putin a obţinut 64% din voturi.
Partidul Comunist rămâne a doua forţă politică din Rusia, cu 19,8 la sută din voturi.
Rusia Dreaptă (centru-stânga) obţine 12,8 la sută, iar partidul liberal-democrat (naţionalist) 11,42 la sută, potrivit acestor date furnizate de institutul de sondaje Vtsiom.
Partidul liberal Iabloko nu trece pragul electoral de 7 la sută necesar pentru a avea un grup reprezentativ în Duma.
Până în prezent, partidul Rusia Unită dispunea de o majoritate zdrobitoare în Duma.
Sondajele au arătat o scădere a popularităţii în ultimele luni a acestei formaţiuni prezidate de premierul Vladimir Putin şi al cărei cap de listă a fost preşedintele Dmitri Medvedev.
Video: Poliţia a reţinut mai mulţi lideri şi activişti ai opoziţiei radicale, care au încercat să organizeze mitinguri neautorizate împotriva alegerilor.
Acuzaţii de fraudă
Potrivit corespondentul Radio România la Moscova, Alexandru Beleavski, la ora 16:00, ora României, prezenţa la urme a depăşit 50%, Comisia Electorală Centrală apreciind că ea va creşte în ultimele ore ale votării, urmând să se apropie de cea înregistrată la alegerile din 2007, respectiv peste 63%.
De menţionat că în Rusia nu există un barem minim al prezenţei pentru validarea alegerilor.
Partidele politice declară, între timp, că observatorii lor au înregistrat un număr foarte mare de încălcări ale alegerilor, inclusiv tentative de fraudare a votului în favoarea partidului puterii, Rusia Unită.
Partidul premierului Vladimir Putin a acuzat însă opoziţia de încălcare a prevederii ce interzice agitaţia electorală până la încheierea scrutinului.
În cursul zilei, la Moscova şi Sankt-Petersburg, autorităţile au reţinut mai mulţi lideri şi activişti ai opoziţiei radicale, care au încercat să organizeze mitinguri neautorizate împotriva alegerilor.
Cel mai grav, nelegat direct de procesul de votare, îl constituie, însă, atacul cibernetic fără precedent întreprins împotriva unor site-uri, care găzduiau o hartă a neregulilor din campania electorală, compilată de ONG-ul "Golos", supus, în ultimele zile, unor puternice presiuni din partea autorităţilor.