Rusia, un nou embargou vinurilor din Republica Moldova?
În ultima perioadă, jumătate din vinurile moldoveneşti au fost oprite la vamă sub pretextul că acestea nu ar respecta standardele calitative ruseşti.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 30 Iulie 2010, 15:02
Moscova ar putea impune un nou embargou vinurilor din Republica Moldova, în condiţiile în care în ultima perioadă jumătate din vinuri au fost oprite la vamă sub pretextul că acestea nu ar respecta standardele calitative ruseşti.
Medicul sanitar şef al Rusiei, Ghenadii Oniscenko, se întâlneşte cu ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, de la care a declarat că aşteaptă un plan concret privind măsurile de îmbunătăţire a calităţii vinurilor.
Conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, Republica Moldova se numără printre primii zece cei mai mari exportatori de vinuri din lume, băuturile alcoolice constituind, anul trecut, 13% din totalul exporturilor.
Cu 150.000 de hectare de vii, Republica Moldova produce anual 16 milioane decalitri de vin. În prezent, producătorii au stocat aproximativ 30 milioane decalitri de vin sau două producţii anuale.
Dacă înainte de primul embargo rusesc, impus în 2006, Republica Moldova livra Rusiei 80% dintre vinurile sale, în 2009 cota pe această piaţă a scăzut la puţin peste 30%.
Chiar dacă dependenţa de piaţa rusească s-a redus în ultimii ani, totuşi, impactul unui eventual nou embargo rusesc ar fi unul semnificativ pentru economia moldovenească.
Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor din Republica Moldova, spune că multe fabrici de vinuri ar putea să nu reziste acestui embargo, în condiţiile în care depozitele sunt pline, mulţi producători au credite de achitat la bănci, iar în condiţiile crizei, sursele de creditare au devenit aproape imposibil de accesat.
"Impactul o să fie, desigur, nu atât de grav ca în 2006, undeva 30% din cifra noastră de afaceri, chiar mai mult, până la 50%. Desigur că este grav. Eu cred că lovitura aceasta, dacă o să fie, nu ştiu câte fabrici de vinuri vor supravieţui" a declarat Gheorghe Arpentin.
Autorităţile moldovene refuză să vorbească despre un nou embargo rusesc, sperând să convingă Moscova să ridice interdicţiile.
"Eu nu vreau să vorbesc la ora actuală despre interdicţii. Eu, în continuare, vreau să cred că sunt probleme tehnice, pe care vom reuşi să le rezolvăm", spune Vlad Filat, prim-ministrul moldovean..
Cu o jumătate de gură, autorităţile recunosc, totuşi, că problema vinurilor reflectă şi o atitudine politică a Moscovei faţă de guvernarea proeuropeană de la Chişinău.
"Sigur că există implicaţii politice, asta este realitatea" a declarat Valeriu Lazăr, ministrul economiei.
Valeriu Lazăr spune că diversificarea pieţelor de export este o soluţie pentru vinurile moldoveneşti, dar una care nu poate avea efecte imediate, în timp ce ameninţarea rusească ar fi o lovitură contondentă, cu efecte imediate.
"Pe termen scurt, noi nu putem face abstracţie de piaţa Federaţiei Ruse. Fără îndoială, preocuparea noastră este să diversificăm pieţele de desfacere. Şi lucrul acesta o să se întâmple, dar reorientarea fluxurilor comerciale dă efecte în 5 în 10, în 15 ani de zile; niciodată nu dă efecte pe termen scurt" a declarat Valeriu Lazăr.
Să menţionăm aici că pieţei europene îi revin în acest moment 14% din cantitatea de vinuri exportate de Republica Moldova, printre principalii consumatori fiind şi România, iar pentru anul viitor, Uniunea Europeană a promis dublarea cotei de import pentru vinurile moldoveneşti.