Rusia şi Ucraina, la masa tratativelor
La Geneva, Rusia şi Ucraina s-au aşezat joi, pentru prima oară, la masa tratativelor, după schimbarea de putere de la Kiev şi anexarea regiunii Crimeea.
17 Aprilie 2014, 18:29
La Geneva, Rusia şi Ucraina s-au aşezat joi, pentru prima oară, la masa tratativelor, după schimbarea de putere de la Kiev şi anexarea regiunii Crimeea.
Convorbirile sunt mediate de secretarul de stat american, John Kerry, şi de şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi vizează găsirea unei soluţii de depăşire a crizei din estul Ucrainei, unde grupările pro-ruse şi-au consolidat controlul asupra clădirilor guvernamentale.
În acest context, preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat speranţa că la Geneva va fi găsită o alternativă la folosirea forţei în estul Ucrainei.
În tradiţionala sa sesiune de răspunsuri la întrebările cetăţenilor, liderul de la Kremlin a mai spus că populaţia din Transnistria ar trebui să aibă dreptul de a-şi decide singură soarta.
Afirmaţia vine pe fondul prezenţei la Moscova a unei delegaţii de la Tiraspol, sosite pentru a-i solicita Rusiei recunoaşterea independenţei regiunii separatiste aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Locuitorii "îşi hotărăsc singuri soarta"
Evitând să răspundă direct la întrebarea dacă Rusia va recunoaşte independenţa Transnistriei, aşa cum solicită mesajul ce i-a fost adresat miercuri de parlamentul de la Tiraspol, preşedintele Vladimir Putin a repetat de două ori că, în ultimă instanţă, locuitorii din regiune au dreptul să-şi hotărască singuri soartă, iar Rusia va lucra în această direcţie cu partenerii de negocieri.
"Aceşti oameni au propria lor viziune în legătură cu modul în care să-şi construiască viitorul, destinul, şi nu va fi nimic altceva decât o manifestare a democraţiei dacă vom permite acestor oameni să facă aşa cum doresc ei", a spus Vladimir Putin.
Preşedintele Rusiei s-a pronunţat, totodată, pentru intensificarea procesului de negociere în formatul "5+2" privind reglementarea conflictului transnistrean şi continuarea dialogului cu Republica Moldova şi Ucraina şi a cerut ridicarea imediată a blocadei Transnistriei de către Chişinău şi Kiev, ca şi retragerea urgentă a formaţiunilor paramilitare ale naţionaliştilor ucraineni de la graniţa transnistreană.