Rusia și Ucraina continuă să se acuze reciproc
Rusia și Ucraina continuă să se acuze reciproc pentru bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie.
Articol de Florin Lepădatu, 08 August 2022, 16:50
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Rusia și Ucraina continuă să se acuze reciproc pentru bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie, cea mare din Europa, situată în sudul Ucrainei, într-o zonă ocupată, însă, de trupele ruse.
Centrala a fost ținta a două bombardamente în ultimele zile, iar unele instalații au fost afectate fără, însă, a se produce vreo scurgere de material radioactiv.
Autoritățile ucrainene susțin că există riscul producerii unei catastrofe precum a fost la Cernobîl și fac apel la instaurarea unei zone demilitarizate în jurul centralei, în vreme ce oficialii de la Moscova așteaptă ca țările cu influență asupra conducerii ucrainene să își folosească influența pentru a preveni continuarea unor astfel de bombardamente.
Corespondență de la Moscova - Reporter: Alexandr Beleavschi - ”Rusia speră ca acele țări occidentale ce au influență absolută asupra Ucrainei vor face uz de ea pentru a exclude noi bombardamente ale centralei nucleare Zaporojie de către armata ucraineană, bombardamente extrem de periculoase, ce pot avea urmări catastrofale pentru întreaga Europă - a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. La rândul lui, Ministerul rus al Apărării a calificat bombardamentul ucrainean de ieri asupra teritoriului centralei nucleare, al doilea din ultimele zile, drept un nou acte de terorism nuclear, comis pentru a provoca o catastrofă umanitară în regiunile Herson și Zaporojie, ambele controlate în cea mai mare parte de armata rusă. Potrivit declarației oficiale a ministerului, bombardamentul cu artilerie de mare calibru a fost efectuat de unități ale Brigăzii de Artilerie 44 a Armatei Ucrainene din zona orașului Marhanets, situat pe malul opus al lacului de acumulare de pe Nipru, vizavi de centrala nucleară. În urma atacului, precizează declarația, a fost avariată o linie de înaltă tensiune, iar pe teritoriul centralei s-a produs un puseu de tensiune și a fost avariat un echipament de distribuție a energiei electrice, ceea ce a necesitat intervenția pompierilor. Ca urmare, din motive de securitate, capacitatea a două grupuri energetice nucleare din cele șase a fost redusă la jumătate. Din 4 martie, centralaă se află sub controlul forțelor ruse, care este în continuare operată de tehnicieni ai companiei nucleare ucrainene Energoatom.
Realizator: Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat să li se permită inspectorilor săi accesul la centrala de la Zaporojie. Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș - a spus Guterres.”