Rusia şi China se opun unei rezoluţii împotriva Siriei
Ţările europene membre ale Consiliului de Securitate şi Statele Unite încearcă să determine adoptarea, cât mai rapidă, a unei rezoluţii care să condamne represiunile sângeroase din Siria.
12 Iunie 2011, 07:26
Membrii europeni ai Consiliului de Securitate care au elaborat un proiect de rezoluţie de condamnare a reprimărilor sîngeroase ale regimului sirian Assad împotriva protestatarilor prodemocratici au convocat sâmbătă o sesiune a Consiliului pentru a discuta textul proiectului.
Rusia şi China au ignorat reuniunea Consiliului de Securitate. Neparticiparea lor este un mesaj clar, spun diplomaţi de la Naţiunile Unite.
Sponsorii europeni ai proiectului de rezoluţie, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugalia speră să îl poată supune votului săptămîna viitoare.
Rezoluţia nu ar impune sancţiuni împotriva Siriei ci ar condamna regimul Assad sugerând că forţele de securitate siriene ar putea fi vinovate de crime împotriva umanităţii.
Diplomaţii de la Naţiunile Unite spun că sesiunea de sâmbătă nu a adus nici o schimbare.
Nouă din cei 13 membri ai Consiliului de Securitate care au participat la reuniune, inclusiv sponsorii textului ar vota pentru adoptarea rezoluţiei.
SUA au spus clar că susţin textul şi condamnă violenţa împotriva demonstranţilor.
Sâmbătă, administraţia americană a acuzat guvernul sirian că provoacă o criză umanitară şi i-a cerut să pună capăt reprimărilor.
La Naţiunile Unite, Rusia şi China resping ideea discutării cazului sirian în Consiliul de Securitate, semnalând că ar putea uza de veto în cazul unui vot.
Video: Imagini video înregistrate de un amator cu violenţele din Siria. Sursa: Reuters.
Libanul, India, Brazilia şi Africa de Sud au şi ele reticenţe cu privire la textul proiectului de rezoluţie.
Ambasadorii europeni cred că dacă Brazilia, India şi Africa de Sud ar vota în favoarea rezoluţiei, Rusia şi China ar putea lua în considerare abţinerea de la vot în loc de a apela la veto.
Diplomaţii de la ONU se aşteaptă ca Libanul să voteze împotriva textului date fiind complicatele sale legături cu Siria.
Pentru ca o rezoluţie să fie adoptată este nevoie de 9 voturi favorabile şi nici un veto din partea membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate – SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China.
Diplomaţii occidentali de la ONU sunt în mod special îngrijoraţi în legătură cu informaţiile potrivit cărora forţele de securitate siriene trag din elicoptere împotriva demonstranţilor.
Human Rights Watch cere Consiliului de Securitate să susţină rezoluţia
Consiliul de Securitate ar trebui să susţină o rezoluţia care să ceară încetarea imediată a reprimărilor spune organizaţia Human Rights Watch.
Directorul organizaţiei de apărare a drepturilor omului cu sediul în New York, Philippe Bolopion, a spus că “tăcerea completă a Consiliului de Securitate în faţa atrocităţilor în masă împotriva poporului Siriei încurajează represiunile sîngeroase ale guvernului sirian.
Un veto din partea Rusiei şi Chinei care să protejeze guvernul sirian şi să blocheze eforturile de a pune capăt uciderilor ar fi o serioasă trădare a cetăţenilor sirieni hărţuiţi.”