Rusia şi China îşi fac "o alternativă la FMI şi Banca Mondială"
Rusia, China, India, Brazilia şi Africa de Sud - ţări membre ale grupului BRICS - au semnat înfiinţarea unei noi Bănci de Dezvoltare, "o alternativă la FMI şi Banca Mondială".
Articol de Titus Iordan, 16 Iulie 2014, 11:12
Prima zi a summit-ului BRICS, care se desfăşoară în la Fortaleza, Brazilia, s-a încheiat.
Prezent la discuţii, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că grupul format de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - ale căror iniţiale îi alcătuiesc numele - trebuie să devină parte integrantă a sistemului decizional global cu rol de contrapondere la influenţa Statelor Unite şi a aliaţilor acestora.
Alături de Vladimir Putin se află prim-ministrul Indiei Narendra Modi, preşedintele Chinei Xi Jinping, preşedintele Africii de Sud Jacob Zuma şi cel al ţării gazdă, Brazilia, Dilma Rousseff.
Cele mai importante documente semnate de aceştia au fost cele privind înfiinţarea Noii Băncii de Dezvoltare a ţărilor BRICS, precum şi cel privind coşul convenţional de rezerve valutare al ţărilor acestui grup.
Banca de Dezvoltare a BRICS va avea un capital maxim de 100 de miliarde de dolari, un cont de rezervă pentru situaţiile de criză în valoare tot de 100 de miliarde de dolari, un preşedinte indian, în prima fază şi sediul la Shanghai.
Miniştrii de finanţe sau guvernatorii băncilor centrale din ţările membre vor alcătui structura de decizie a noii instituţii.
--fb1
Activele de rezervă vor fi folosite doar atunci când vor fi aprobate asemenea plăţi către ţările din cadrul grupului, în caz de lipsă de lichidităţi, de depreciere gravă a cursului monedei naţionale şi alte asemenea situaţii.
Cea mai mare contribuţie la fondul de urgenţă o va avea China, cu 41 de miliarde de dolari, Rusia Brazilia şi India vor furniza 18 miliarde de dolari, iar Africa de Sud, cel mai nou membru BRICS, 5 miliarde de dolari.
Statutul de membru al băncii nu este rezervat doar ţărilor BRICS, ci şi altor economii emergente, precum Mexic, Indonezia sau Argentina.
Grupul BRICS va deţine însă, în orice situaţie, 55% din capitalul băncii.
42% din populaţia lumii
Potrivit postului de stat rus "Russia Today", înfiinţarea Băncii de Dezvoltare BRICS este menită să întrerupă dominaţia dolarului american în economia globală şi să fie o contrapondere a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, instituţii aflate în afara sferei de influenţă a membrilor grupului.
Jurnaliştii RT precizează că populaţia ţărilor membre BRICS totalizează 42 de procente din cea a lumii, iar PIB-ul combinat al acestora reprezintă 20% din economia globală.
Valoarea totală a comerţului dintre cele cinci ţări depăşeşte şase mii de miliarde de dolari, adică aproape 17 procente din comerţul mondial.
Summit-ul BRICS continuă astăzi în capitala braziliană, oraşul Brasilia.