Rusia şi Armata Siriană Liberă "cooperează neoficial pe teren"
Între diplomaţii Moscovei şi comandanţii Armatei Libere Siriene există contacte neoficiale, ceea ce confirmă bombardamentele asupra unor poziţii ISIS indicate de aceştia.
10 Noiembrie 2015, 06:11
Între diplomaţii Moscovei şi comandanţii Armatei Libere Siriene există contacte neoficiale, ceea ce confirmă declaraţiile Ministerului Rus al Apărării că aviaţia rusă a bombardat ţinte ISIS indicate de opoziţia armată siriană.
Declaraţia a fost făcută de Vitaly Naumkin, moderatorul consultărilor intesiriene organizate la Moscova, într-un interviu în exclusivitate acordat pentru Radio România Actualităţi.
Consiliul Rus pentru Afaceri Internaţionale - RSMD, un think-tank al cărui preşedinte este fostul ministru de externe Igor Ivanov, a organizat ieri, la Moscova, o masă rotundă despre situaţia din Siria, ocazionată de lansarea uni volum de studii despre conflictele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Masa rotundă s-a desfăşurat cu puţine zile înaintea noii reuniuni ministeriale de la Viena, consacrată reglementării conflictului sirian.
Cu ocazia mesei rotunde, am stat de vorbă cu Vitaly Naumkin, directorul ştiinţific al Institutului de Orientalistică al Academiei Ruse de Ştiinţe şi moderatorul primelor două runde de consultări intersiriene organizate în acest an în capitala rusă.
L-am întrebat pe Vitaly Naumkin dacă ne putem aştepta, în curând, la o nouă asemenea întâlnire intersiriană şi cum apreciază perspectivele apropiatei reuniuni de la Viena?
Vitaly Naumkin: Nu cunosc nimic despre pregătirea unei noi întâlniri intersiriene la Moscova, ştiu doar că, peste câteva zile, se va desfăşura la Viena o nouă reuniune a miniştrilor de externe care, consider eu, va fi foarte importantă şi, în multe privinţe, decisivă. Aceasta, dacă miniştrii vor realiza progrese şi vor reuşi să obţină fie şi un succes minim în elaborarea împreună a unor orizonturi ale reglementării, pentru că, astăzi, reglementarea intersiriană separat, inclusiv o nouă reuniune la Moscova, este insuficientă. Posibil, o asemenea întâlnire ar trebui organizată împreună cu partea egipteană, care, şi ea, găzduieşte negocieri intersiriene. De asemenea, trebuie apropiate poziţiile Iranului şi ale Arabiei Saudite, ale Statelor Unite şi Rusiei. Acest proces este în curs, iar dacă va apărea necesitatea unei a treia reuniuni la Moscova, Moscova va saluta o asemenea întâlnire. Desigur, nu sunt eu cel care decide, dar cred că, teoretic, o asemenea întâlnire poate avea loc. Cred, însă, că deocamdată, în perioada imediat următoare, aceasta nu este în discuţie, cel puţin până când vor deveni clare rezultatele întâlnirii de la Viena.
Reporter: Cum apreciaţi eforturile emisarului secretarului general ONU, Staffan de Mistura, de a aduce la masa de negocieri opoziţia siriană?
Vitaly Naumkin: De Mistura se confruntă cu anumite dificultăţi. Planul său privind înfiinţarea unui grup de contact şi a grupelor de lucru trenează, pentru că o serie întreagă de formaţiuni ale opoziţiei soft nu sunt gata să facă parte din aceste grupe de lucru. Grupele de lucru sunt mari, ele trebuie să asigure o reprezentare de masă a tuturor şi, până nu se va primi acceptul actorilor respectivi, este inoportun să se înceapă aplicarea acestui plan. Dar există şi un alt punct de vedere, şi anume că aceste grupe trebuie constituite urgent din cei ce vor dori să intre în ele, chiar dacă acestea vor fi doar câteva detaşamente, urmând ca alţii să li se alăture ulterior. După părerea mea, însă, în momentul de faţă, trebuie clarificată problema cheie: cu ce anume se poate începe. Din câte cunosc eu, domnul de Mistura, cu care am discutat această problemă - el nu de mult a fost la Moscova -, pune accentul pe reformele constituţionale, pe adoptarea unei declaraţii constituţionale ca trebuie pregătită implementarea schimbărilor constituţionale. În opinia sa, aceasta este cheia ce va permite procesului politic să evolueze, şi nu doar o simplă întâlnire între părţile siriene, ca ele să aibă o discuţie.