Rusia respinge rezoluţia ONU privind Siria
Rusia a anunţat că nu va sprijini rezoluţia cu privire la Siria propusă Adunării Generale a ONU de către Arabia Saudită. Rezoluţia ar urma să fie dezbătută vineri.
Articol de Ionuţ Dragu, 02 August 2012, 18:14
Rusia consideră că rezoluţia cu privire la Siria, propusă Adunării Generale a ONU de către Arabia Saudită, nu este echilibrată şi nu va contribui la eforturile de încetare a violenţelor, potrivit agenţiilor de presă Reuters şi EFE.
Ministerul rus de externe a emis o declaraţie în care afirmă că iniţiativa saudită aruncă "întreaga responsabiliate pentru ceea ce se întâmplă în Siria" numai asupra autorităţilor de la Damasc şi nu formulează nici o solicitare în direcţia opoziţiei, încurajând astfel acţiunile armate ale acesteia împotriva guvernului.
În declaraţia ministerului rus se mai afirmă că respectivul proiect de rezoluţie are în vedere revizuirea planului de pace al mediatorului internaţional Kofi Annan.
"Lui Kofi Annan i se propune să-şi concentreze activitatea pe garantarea tranziţiei politice în Siria ceea ce nu face parte din mandatul său", semnalează oficialul rus.
Rusia s-a declarat săptămâna trecută împotriva transferului dezbaterii despre Siria din Consiliului de Securitate către Adunarea Generală a ONU, considerând că aceasta din urmă violează Carta ONU pentru că-şi arogă atribuţii proprii Consiliului de Securitate.
Reuters notează însă că acest organism, Consiliul, este paralizat din cauza veto-ului exercitat de trei ori de către Rusia şi China atunci când s-au propus rezoluţii referitoare la Siria.
În proiectul de rezoluţie propus acum de Arabia Saudită este respinsă "orice violenţă indiferent de unde provine".
Autorităţile siriene sunt "condamnate energic" pentru "folosirea crescândă a armamentului greu, inclusiv bombardarea la întâmplare cu tancuri şi elicoptere a zonelor populate".
Statele arabe au retras în ultimul moment orice referire la plecarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, documentul vorbind numai despre "o tranziţie politică fără excluderi, realizată de sirieni şi care să conducă la un sistem politic democratic şi pluralist".
În Adunarea Generală a ONU, unde se regăsesc cele 193 de state membre ale organizaţiei, nicio ţară nu are drept de veto, dar, spre deosebire de rezoluţiile adoptate în Consiliul de Securitate, cele votate în acest for nu au forţă juridică din punctul de vedere al dreptului internaţional.
În consecinţă, aprobarea rezoluţiei propuse va avea o semnificaţie mai mult simbolică.