Rusia "redesenează harta Europei prin forţă"
Vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, consideră că este nevoie de o prezenţă mai puternică a Alianţei Nord-Atlantice la graniţele Europei.
20 Februarie 2015, 06:56
Rusia redesenează harta Europei prin forţă - este acuzaţia dură formulată de vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care consideră că este nevoie de o prezenţă mai puternică a Alianţei Nord-Atlantice la graniţele Europei.
Între timp, situaţia din estul separatist al Ucrainei pare să se fi calmat substanţial, după ce oraşul Debalţevo a fost părăsit ieri de trupele ucrainene.
Dezamorsarea acestei situaţii critice de la Debalţevo a deschis o perspectivă reală pentru a se trece în mod concret la realizarea Acordului de la Minsk, Minsk 2, este vorba de încetarea focului şi retragerea armamentului greu şi demararea în continuare a procesului politic prevăzut, de asemenea, în acest acord.
Situaţia în zona conflictului este în continuare calmă în general, rămâne instabilă, dar intensitatea ciocnirilor este mult redusă faţă de cele din ultimele zile, în primul rând în zona Debalţevo, controlată de separatişti.
De remarcat, aici, că modul în care s-a efectuat retragerea forţelor ucrainene de la Debalţevo este un subiect de analiză şi de dispută chiar în diverse puncte de vedere, cotidianul rus "Vedomosti", declarând, joi, afirmând astăzi că ea a fost rezultatul unei înţelegeri, deşi niciuna din părţi nu vorbeşte despre aşa ceva.
În ansamblu, Kievul acuză separatiştii că au încălcat de aproape 40 de ore regimul de încetare a focului, în vreme ce responsabilii militari de la Doneţk declară, că pe teritoriul acestei republici autoproclamate luptele de fapt au luat sfârşit, situaţia pe linia de contact este în curs de stabilizare, iar forţele Doneţkului respectă încetarea focului şi pregătesc şi retragerea armamentelor grele, care a început în anumite zone.
Totodată, reprezentanţii separatiştilor avertizează că în cazul în care forţele ucrainene vor continua să bombardeze localităţile din regiune, autorităţile de la Doneţk ar putea să se retragă unilateral din Acordul de Minsk.
Pe acest fond, au apărut - şi sunt foarte comentate aici, la Moscova - iniţiativele preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, de a solicita Consiliului de Securitate şi Uniunii Europene trimiterea, în zona de conflict din Donbas, a unei misiuni de menţinere a păcii.
Această iniţiativă a fost anunţată târziu, la şedinţa Consiliului Ucrainean pentru Securitate şi Apărare Naţională, şi urmează să fie transmisă oficial, ONU.
Decizia poate fi luată doar de Consiliul de Securitate. Reacţiile sunt, deocamdată, reţinute.
Rusia a declarat că nu cunoaşte detaliile acestor propuneri, dar subliniază că Acordul de la Minsk nu prevede aşa ceva, acolo, misiunea de monitorizare revenind OSCE.
Ucraina şi separatiştii s-au angajat să realizeze acordurile de la Minsk, aceasta fiind condiţia pentru a se trece la procesul de pace.