Rusia, pericol potenţial pentru securitatea Europei
Directorul serviciului german de informații externe, Bruno Kahl, susţine că Rusia trebui văzută ca un “pericol potential” şi nu ca un partener în construirea securității europene.
Articol de Radu Dobriţoiu, 15 Noiembrie 2017, 19:31
Cu ocazia unui eveniment găzduit luni, la Munchen, de Fundația Hanns Seidel, șeful BND a subliniat că este important pentru Germania, pentru NATO și pentru Uniunea Europeană să monitorizeze îndeaproape dezvoltarea militară a Rusiei.
Rusia ar trebui văzută mai degrabă ca un “pericol potential”, decât un partener în construirea securității europene, a declarat directorul serviciului german de informații externe BND, Bruno Kahl, remarcând că amplele exerciții militare Zapad, desfășurate în septembrie de Rusia, au arătat un nivel ridicat alarmant al modernizării forțelor armate ale Moscovei.
Exercițiile Zapad (Occident în limba rusă) au arătat că Rusia este „foarte, foarte aproape” de atingerea țintei de modernizare a 70% din forțele sale armate până în anul 2020, a mai afirmat Kahl, potrivit înregistrării audio a discursului, la care Reuters a avut acces.
„Trebuie să rămânem vigilenți. Pacea în Europa nu mai este un fapt garantat”, a subliniat Bruno Kahl, atenționând că obiectivul Rusiei include „slăbirea UE, respingerea SUA și în special crearea unor disensiuni între cele două”. „Aceasta înseamnă (că), în loc să avem un partener pentru securitatea europeană, avem în Rusia un potențial pericol”, a adăugat el.
Potrivit șefului BND, președintele rus Vladimir Putin este decis să împiedice răspândirea valorilor europene spre est, spre Ucraina, care, la fel ca Georgia, nu are nicio șansă de a deveni membru al NATO atât timp cât 'viziunea lui Putin despre lume predomină la Moscova'.
Pentru securitatea Germaniei, amenințarea a crescut prin instalarea de către Rusia a unor rachete cu rază scurtă în enclava Kaliningrad, a mai arătat directorul BND.
„Jucătorul global Rusia a revenit. Va rămâne o putere inconfortabilă, iar Occidentul trebuie să privească acest lucru cu realism”, a spus Kahl, considerând totuși important să fie menținut un anumit dialog cu Moscova, în pofida acțiunilor de forță ale acesteia.