Rusia "nu a bombardat spitale şi şcoli"
Rusia a dezminţit acuzaţiile Turciei că aviaţia sa ar fi bombardat un spital şi două şcoli siriene.
17 Februarie 2016, 07:14
Rusia şi-a continuat bombardamentele în nordul Siriei, în timp ce Ministerul Apărării de la Moscova susţine că armata siriană a eliberat în ultimele 24 de ore peste 100 de kilometri pătraţi în zona respectivă.
Pe de altă parte, Rusia a dezminţit faptul că aviaţia sa ar fi bombardat un spital şi două şcoli siriene, aşa cum a acuzat Turcia.
În perioada 10-16 februarie aviaţia rusă a efectut în Siria 444 de misiuni de luptă lansând lovituri punctuale asupra unui număr de aproape 1.600 de obiective ale teroriştilor în estul, centrul şi nordul Siriei - a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.
El a confirmat şi continuarea în nordul şi nord-vestul Siriei a ofensivei armatei guvernamentale siriene şi "forţelor opoziţiei patriotice".
În ultimele 24 de ore acestea au eliberat de terorişti un teritoriu de peste 100 de kilometri pătraţi şi şapte localităţi, iar de la începutul lunii peste 800 de kilometri pătraţi şi un număr de 73 de localităţi.
Rusia a declarat că va continua operaţiunea aeriană în Siria împotriva ISIS, al-Nusra şi altor grupări teroriste inclusiv după preconizata încetare a focului care nu va viza aceste grupări.
Acordul-cadru de încetare a focului ar urma să intre în vigoare la o săptămână după convenirea lui joi, în cadrul reuniunii Grupului internaţional de sprijin pentru Siria.
După anunţarea acestui acord, a declarat generalul Konaşenkov, militarii ruşi au constatat pe de o parte o intensificare puternică a activităţii grupărilor teroriste în Sudul, dar mai ales în Nordul Siriei, ca şi a luptelor violente între diferite asemenea grupări.
În acelaşi timp, din Turcia în Siria - a declarat Igor Konaşenkov - continuă să circule jihadişti, arme şi muniţii, o asemenea coloană fiind distrusă recent de un bombardier rus SU-34.
În acelaşi timp, a spus el, săptămâna trecută artileria turcă a bombardat de peste o sută de ori localităţile siriene de frontieră din provincia Alep.
Pe acest fond, Ankara, a declarat generalul Konaşenkov, continuă campania informaţională agresivă împotriva Rusiei urmărind astfel să-şi menţină controlul asupra nordului şi nord-vestului Siriei.
Igor Konaşenkov a dezminţit declaraţiile premierului turc Ahmet Davutoğlu potrivit cărora o rachetă balistică rusă lansată din Marea Caspică ar fi distrus un spital în provincia siriană Idlib.
Rusia, a subliniat generalul Konaşenkov, nu dispune în Marea Caspică de nici o navă capabilă să lanseze rachete balistice.
De asemenea, el a numit falsuri fabricate în Turcia şi informaţiile despre bombardarea de către aviaţia rusă a unor spitale, la Azaz pe 10 februarie şi Idlib pe 15 februarie.
Metadatele acestor informaţii arată ca loc de origine a acestora localitatea turcă Gaziantep în zona căreia - a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării - se află tabere de pregătire ale jihadiştilor, inclusiv proveniţi din CSI, care funcţionează sub controlul serviciilor secrete turceşti.
Turcia nu trebuie să-şi facă iluzii că Rusia nu ştie aceste lucruri, a subliniat Konaşenkov.
Comentând situaţia din nordul Siriei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a numit acuzaţiile amintite la adresa Rusiei intoxicări "inventate în Statele Unite şi reluate apoi la Paris, Londra, Ryad şi Ankara", ceea ce provoacă cel puţin nedumerire.
Între timp, guvernul sirian a aprobat accesul la şapte zone asediate pentru transportul ajutoarelor umanitare ale ONU care urmează să sosească în curând - a anunţat astăzi Biroul ONU pentru coordonarea problemelor umanitare citat de France Presse.