Rusia, neutră privind situaţia din Egipt
Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că egiptenii trebuie să îşi rezolve singuri problemele, fără presiuni din afară, fără ultimatumuri şi deadline-uri.
05 Februarie 2011, 07:38
Rusia nu crede în revoluţii, nu împărtăşeşte euforiile democratice legate de evoluţiile din Egipt şi nu crede că plecarea lui Hosni Mubarak acum, la presiunea străzii şi a foştilor săi aliaţi occidentali, va garanta stabilizarea situaţiei şi instaurarea unui regim democratic.
Într-un interviu pentru Televiziunea rusă de limbă engleză "Russia Today", ministrul de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia, ţinând cont de experienţa propriilor sale revoluţii, nu şi-ar sfătui prietenii să meargă pe această cale, pentru că revoluţiile înseamnă vărsare de sânge şi confuzie şi aruncă ţara înapoi.
"Rusia doreşte ca partenerul său strategic care este Egiptul să fie o ţară stabilă, democratică şi prosperă, pentru aceasta el având nevoie de pace în interior", a sublinat Serghei Lavrov.
Ministrul de externe rus a adăugat că egiptenii trebuie să îşi rezolve singuri problemele, fără presiuni din afară, fără ultimatumuri şi deadline-uri.
Poziţia Moscovei deocamdată este neutră, în orice caz nu una anti-Mubarak, mai apropiată de poziţia Israelului, decât de poziţiile SUA şi UE, şi aceasta pentru că, afirmă experţii, Rusia este îngrijorată de spectrul instaurării în cea mai mare ţară arabă a unui regim islamic.
Preşedintele Dmitri Medvedev a avut joi prima sa convorbire de la începutul crizei cu liderul egiptean Hosni Mubarak, numind Egiptul ţară prietenă şi exprimându-şi speranţa că perioada dificilă prin care trece această ţară va fi depăşită pe cale paşnică şi în cadrul legal.
Kremlinul nu a dat alte detalii ale mesajului politic al liderului rus, neprecizând nimic despre ceea ce i-a răspuns liderul egiptean.
Regimul Mubarak, "factor stabilizator în zonă"
Se pare totuşi că Mosocva susţine poziţia acestuia de a rămâne în funcţie până la alegeri.
Preşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaţionale, Konstantin Kosaciov,a declarat pentru INTERFAX că regimul Mubarak, cu toate defectele lui evidente, a fost şi rămâne un factor stabilizator de cea mai mare importanţă în Orientul Mijlociu.
"Dacă Hosni Mubarak ar abandona puterea imediat la presiunea străzii situaţia s-ar agrava, deoarece forţele politice care acum sunt gata să se unească, ar acţiona dezbinat, ceea ar provoca un haos şi mai mare şi ar putea duce la noi vărsări de sânge", a precizat Konstantin Kosaciov.
Preşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaţionale a adăugat că în momentul de faţă este esenţial ca situaţia să se stabilizeze şi ca, până la algerile din toamnă, forţele politice egiptene să îşi clarifice platformele.
Konstantin Kosaciov consideră că şi în aceste condiţii că cel mai probabil scenariu după plecarea lui Hosni Mubarak ar fi cel din Gaza, unde, în urma alegerilor democratice, puterea a revenit organizaţiei radicale Hamas.
Decisivă rămâne în această privinţă poziţia aramatei, care deocamdată nu a luat parte nimănui, aceasta fiind în opinia lui Konstantin Kosaciov poziţia optimă.
În actuala situaţie, cea mai bună soluţie este ca egiptenii să aştepte ca alegerile din toamnă să aibă loc, iar comunitatea internaţională ar trebui, în opinia Rusiei, să facă apel la egipteni în acest sens.
Probabil că o poziţie similară va fi expusă de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, în cadrul şi în marja Conferinţei Internaţionale pentru Securitate, care s-a deschis vineri la München şi care va fi dominată de evenimentele din Egipt şi Orientul Mijlociu.