Rusia neagă că forțele sale au atacat cu rachete un centru comercial
Liderii G7, la summitul lor din Germania, au calificat acest atac drept crimă de război.
29 Iunie 2022, 06:52
Ministerul rus al Apărării a negat acuzațiile că forțele ruse au atacat cu rachete un centru comercial din orașul ucrainean Kremenciuc. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, a declarat că avioanele rusești au atacat cu rachete de mare precizie mai multe hangare cu armamente și muniție primite de Ucraina din Statele Unite și unele țări europene, aflate pe teritoriul unei uzine de utilaj rutier, de unde acestea urmau să fie transportate pe frontul din Donbas.
Detonarea muniției a provocat incendiul de la centrul comercial de lângă uzină. Potrivit surselor ucrainene, pe teritoriul centrului au murit peste 10 persoane. Liderii G7, la summitul lor din Germania, au calificat acest atac drept crimă de război. Kremlinul nu a comentat situația, numind exhaustive explicațiile date de Ministerul Apărării. Ministrul de externe, Serghei Lavrov, a numit și el aceste explicații clare.
A fost bombardat un hangar în care se aflau arme și muniții americane și europene, iar din cauza detonării munițiilor a luat foc un centru comercial gol din apropiere - a declarat șeful diplomației ruse la Reuniunea miniștrilor de externe din cele cinci state caspice din capitala turkmenă, Ashgabat. Serghei Lavrov a criticat intenţiile Statelor Unite de a livra Ucrainei sisteme antirachetă cu rază medie și lungă de acțiune.
Potrivit acestuia, cu cât se va pompa mai mult armament în Ucraina cu atât va dura mai mult conflictul, vor crește suferințele civililor bombardați permanent de armata ucraineană, dar va crește și numărul de obiective pe care și le pune Rusia pe teren, obiective care, a subliniat Lavrov, vor fi realizate. El a declarat de asemenea că amplificarea livrărilor de armament în Ucraina are loc pe fondul declarațiilor liderilor occidentali că nu trebuie permisă pacea în condițiile puse de Rusia, iar negocierile de pace nu trebuie începute până când Ucraina nu va schimba decisiv cursul ostilităților în favoarea sa.
Lavrov a numit această politică nocivă și contraproductivă, iar declarațiile corespunzătoare ale unor oficiali europeni, precum Boris Johnson, Olaf Scholz sau Josep Borrell, "o expresie a unei anume schizofrenii". Referindu-se la summitul NATO de la Madrid, unde alianța intenționează să declare Rusia o amenințare, iar China o sfidare sistemică, Serghei Lavrov a afirmat că într-un fel sau altul NATO a declarat Rusia inamică mult mai demult.
Motivul, în opinia sa, este că ea nu acceptă ordinea mondială neoliberală pe care Statele Unite, după ce au impus-o Occidentului, încearcă să o impună întregii lumi sub lozinca ordinii bazate pe reguli. Lavrov a declarat de asemenea că anunţata creștere masivă a forțelor NATO pe flancul de est era prevăzută demult și indiferent de deciziile summitului de la Madrid.
Serghei Lavrov a numit-o o continuare a asimilării teritoriilor fostei URSS de către NATO şi a apropierii infrastructurii alianţei de graniţele Rusiei, linie pe care el a numit-o inacceptabilă. Lavrov a spus că Rusia va trage concluzii în legătură cu modul în care trebuie să se comporte de acum înainte cu țările occidentale care ignoră argumentele sale.
Președintele Putin se află în Tadjikistan pentru convorbiri cu liderul acestei țări, Emomali Rahmon. Alături de Rusia, Tadjikistanul face parte din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă şi are pe teritoriul său o bază rusă și un complex electronic de monitorizare a spațiului cosmic, ce aparține Forțelor Spaţiale Ruse.
Principalul subiect internațional a fost Afganistanul. Tadjikistanul a susţinut o poziție armată antitalibană pe teritoriul țării vecine locuind mai mulți etnici tadjici decât pe teritoriul său. În deschiderea convorbirilor, preşedintele Putin a declarat că Rusia are contacte cu toate forțele politice afgane și încearcă să construiască relații cu toate forțele cu care controlează situația din această țară.