Rusia își refirmă sprijinul pentru Belarus
Ministrul rus de externe a denunțat presiunile asupra autorităților de la Minsk, exercitate de anumite state, care concomitent susțin opoziția belarusă.
02 Septembrie 2020, 21:06
Rusia își refirmă sprijinul pentru Belarus, țară afectată de proteste masive după realegerea pe data de 9 august a președintelui Aleksandr Lukașenko, scrutin pe care contestatarii acestuia îl consideră fraudat.
Astăzi, miniștrii de externe ai celor două state au discutat la Moscova despre criză, acuzând Occidentul că ar încerca să destabilizeze regimul de la Minsk.
Rusia va răspunde ferm la încercările de a destabiliza situația din Belarus, de a o rupe de Rusia și de submina Uniunea Rusia-Belarus, a avertizat astăzi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, după convorbirile de la Moscova cu omologul său belarus, Vladimir Makei.
Moscova se va opune și încercărilor occidentale de a internaționaliza criza și de a impune medierea acesteia din exterior, inclusiv de către ONU sau OSCE.
Ministrul rus de externe a denunțat presiunile asupra autorităților de la Minsk, exercitate de anumite state, care concomitent susțin opoziția belarusă, Lavrov denunțând ca destructive declarațiile unor membri ai UE și NATO despre criza belarusă.
Rusia constată și creșterea activităților militare ale NATO la granița belarusă care, a subliniat Lavrov, este și granița Uniunii Rusia-Belarus.
Serghei Lavrov a confirmat că președintele Lukașenko va vizita Moscova în următoarele două săptămâni, iar mâine premierul rus, Mihail Mişustin, se va afla la Minsk.
La rândul lui, șeful diplomației de la Minsk, Vladimir Makei, a declarat că Belarus nu a permis Occidentului să realizeze în această țară scenariul ucrainean al revoluției orange și a anunțat că Belarus va răspunde prin sacțiuni asimetrice împotriva statelor care au impus sancțiuni împotriva lui Aleksandr Lukașenko și a altor demnitari de la Minsk.
Miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord politic privind instituirea de sancțiuni împotriva a 20 de oficiali apropiați președintelui belarus, Aleksandr Lukașenko, pe care îi acuză de implicare în fraudarea alegerilor din 9 august și în reprimarea protestelor care au urmat acestui scrutin.
De altfel, Lituania, Estonia și Letonia l-au inclus deja pe lista neagră, din același motiv, pe liderul de la Minsk și pe alți 30 de funcționari a regimului său, ca parte a unui efort coordonat de a-i sprijini pe manifestanții din Belarus supuși violențelor de către regimul Lukașenko.